• 30.11.2023.

Tragom stare fotografije

Pored manastira Vraćevšnica, u rudničko – gružanskom kraju nalazi se i manastir Ješevac. O ovom manastiru do sada nisu izvršena podrobnija naučna istraživanja, a sam narod je više puta želeo da se isti obnovi.

Za jednu od obnova ovog manastira, autor je saznao iz dnevnog lista ,,Pravda“ u broju od 30. marta 1930. godine. Tada je formiran odbor za izgradnju, a sam episkop žički Mihailo je priložio 10 000 tadašnjih dinara. Kako je manastir danas u još uvek potpuno zapušten, a narod ovog kraja nema više sećanja na ovu obnovu, autor smatra da je sve ostalo samo u planovima.

Autor ovog teksta je, sakupljajući građu o rudničko – gružanskom kraju dobio na poklon ovu fotografiju od Svetislava Marinkovića iz Donje Vrbave. Sam Marinković nije znao ništa o njoj, kao ni kada je fotografisana. Međutim, u ,,Pravdi“ iz 1930. godine, pojavila se ista ovakva fotografija. Na njoj se nalazi nekoliko članova Odbora sa njihovim porodicama. Kako savremenika iz tog vremena više nema, autor je uspeo da, uz pomoć najstarijih žitelja Donje Vrbave, identifikuje nekoliko osoba sa slike i time rekonstruiše ko je sve bio u tom Odboru.

Prvi s desna je Života Marinković Buljo iz Donje Vrbave, peti s desna (podignuta desna ruka) je harmonikaš Dragoslav Babić iz Borča, drugi sa desne strane koji sedi na klupi je Novak Milošević iz Donje Vrbave, poznati solunac.

Na kraju klupe sedi Milisav Tešić, rođeni brat poznatog generala Spasoja Tešića i političara Srećka Tešića. Čovek koji stoji do njega je njegov sin Ljubo Tešić, a odmah do njega je Živadin Stevanović, poznati seljak književnik. Na kraju leve strane fotografije (žena u crnoj marami sa detetom u rukama) je Dragina Tešić, Ljuba Tešića supruga, a dete u njeniom rukama je Milenija.

 

Nikola Petrović

Saša Ratković

Prethodni članak

Vasi Pelagiću ni u grobu Srbi nisu dali mira…

Sledeći članak

RIK usvojio pravila o radu biračkih odbora za izbore za predsednika