• 29 маја, 2020

RSE: Crkva uz podršku države zarađuje na mini hidroelektranama

ilustracija, foto: gminfo.rs

Država Srbija je manastirima Srpske pravoslavne crkve, Rači i Studenici, za pet godina isplatila više od 75 miliona dinara (oko 650.000 evra) za proizvodnju struje u malim hidroelektranama, pokazuju podaci Elektroprivrede Srbije (EPS), piše Radio slobodna Evropa.

Naime, mini hidroelektrane (MHE) u vlasništvu manastira Rača i Studenica nalaze se na spisku povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Taj status dodelilo im je Ministarstvo rudarstva i energetike. Ova dva manastira, kao i ostali povlašćeni proizvođači, zarađuju tako što država od njih otkupljuje struju po cenama koje su veće od tržišnih, piše RSE.

Novac za otkup daju građani Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju, navodi se dalje u tekstu.

Manastiri Rača iz 13, veka i Studenica iz 12, veka, deo su Žičke eparhije iz koje RSE do objave teksta nije dobio odgovor na pitanja kako se troši novac koji se ovim manastirima isplaćuje za proizvodnju električne energije.

Odgovor na pitanja o odnosima države kao otkupljivača i manastira kao proizvođača struje nije stigao ni iz Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se dalje.

Studenici više od 413.000 evra

Prema pisanju RSE, manastir Studenica, odnosno investitor mini hidrocentrale, među prvima u Srbiji je dobio status povlašćenog proizvođača, i to u januaru 2011. Iste godine je MHE „Studenica“ počela sa proizvodnjom struje.

U aprilu 2011. godine izveštavalo se o otvaranju te mini hidroelektrane, a Radio-televizija Srbije (RTS) navodi podatak da je za izgradnju mini hidroelektrane bilo potrebno oko 50 miliona dinara, kao i da su taj novac su donirali Vlada Srbije, Ambasada Kraljevine Norveške, i drugi donatori, među kojima je najveći bio ogranak Elektroprivrede Srbije, hidroelektrane „Đerdap“, prenosi RSE.

Navodi se i da je privredno društvo hidroelektrane „Đerdap“ odlikovano ordenom Svetog Save drugog reda za doprinos pri izgradnji mini hidrocentrale.

U medijskim izveštajima iz 2011. godine, kada je otvorena, navodi se da će MHE „Studenica“ proizvoditi struju za potrebe manastira, te da će „višak električne energije odlaziti u sistem distribucije ostalim potrošačima“.

Prema podacima EPS-a, od 2013. do 2018. godine mini hidrocentrala „Studenica“ je proizvela više od tri miliona kilovat-sati struje, a manastiru je EPS uplatio više od 48 miliona dinara (oko 413.000 evra), navodi RSE.

Rači oko 234.000 evra

Mini hidroelektrana kanalskog tipa u Nacionalnom parku Tara u kanjonu reke Rače, sagrađena je u blizini istoimenog manastira kod Bajine Bašte. Status povlašćenog proizvođača stekla je u decembru 2013. godine, rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike.

Od 2014. do 2018. godine mini hidroelektrana u vlasništvu manastira proizvela je više od milion i 700.000 kilovat-sati struje, što je u proseku oko 425 hiljada kilovat-sati godišnje.

Poređenja radi, prosečna godišnja potrošnja struje u Srbiji je prema podacima Svetske banke oko 4.200 kilovat-sati po stanovniku, što znači da je količina struje koju mini hidroelektrana manastira Rača proizvede tokom godine dovoljna da snabdeva više od 100 građana, navodi RSE.

Za proizvedenu struju je investitoru, odnosno manastiru, isplaćeno više od 27 miliona dinara (oko 234.000 evra) na ime naknade za podsticaj zbog proizvodnje zelene električne energije.

Finansijski izveštaji nisu dostupni

Iako su manastiri Studenica i Rača zavedeni kao investitori mini hidroelektrana, finansijski izveštaj ovih investitora nije dostupan javnosti. Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije nemaju zakonsku obavezu da objavljuju finansijske izveštaje. Manastiri Rača i Studenica, kao investitori MHE, nisu registrovani kao privredni subjekti u Agenciji za privredne registre.

RSE nije dobio odgovor od Žičke eparhije da li na proizvodnju struje, što je privredna delatnost, ovi manastiri plaćaju porez.

Zakon, naime, dozvoljava crkvama i verskim zajednicama da „obavljaju privrednu ili drugu delatnost na način i u skladu s propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti“, što znači da bi u tim slučajevima bile obavezne da plaćaju porez, navodi RSE.

Ceo tekst OVDE

Autor: Radio Slobodna Evropa

Violeta

Prethodni članak

Gradsko groblje

Sledeći članak

Weltex; Oglas za prijem u radni odnos