• 27.09.2023.

Sa 13. milanovačkog protesta: „Ako opozicja u najkraćem roku ne nađe zajednički jezik…“

13. protest, Hanibal Kovač, Goran Vasović, foto GMInfo

Sinoć je na trinaestom okupljanju u Gornjem Milanovcu pod sloganom „Srbija protiv nasilja“ pročitan proglas organizatora lokalnog protesta, u kojem je decidno poručeno stranačkoj opoziciji kako će se Milanovčani iz ove grupe poneti u slučaju da „osete izdaju“. Proglas je pročitao Goran Vasović, nakon čega se prisutnima obratio novinar i filmski stvaralac Hanibal Kovač.

Vasović je podsetio da opozicija sada zahteva prevremene izbore, ali da to, za organizatore protesta u Milanovcu, nije najsrećnije rešenje problema, jer bi učešče na izborima, barem u postojećim uslovima i po pravilima igre koje diktira vlast, bilo ravno političkom samoubistvu. On je ponovio izvorne zahteve protesta i rekao da se nikako ne smeju zaboraviti, niti da od njih treba odstupati, poručivši prisutnima:

– Mi smo na proteste krenuli sa zahtevima, kojih se i danas držimo, i držaćemo ih se ubuduće. Ako opozicija u najkraćem roku ne nađe zajednički jezik, smatraćemo se izdanim, kao i mogo puta do sada. Zato vam obećavamo da ćemo nastaviti sa protestima, nećemo vas izadati i izneveriti. Niste to zaslužili, jer ste nas od početka podržavali i dolazili; vi nas niste izdali. Izdržali ste celo leto, bili ste jedna od najvećih buktinja protesta u Srbiji. Mi ćemo slušati vaš glas i vratiti duplo energiju koju ste nam dali. U slučaju da političke stranke opozicije ne uspeju da usmere proteste u pravom smeru, okrenućemo se lokalnim problemima, ukazivanju na njih i rešenjima. Ne smemo dozvoliti da ova tri meseca naše i vaše borbe, volje i energije, neko, pa makar to bila i opozicija, potre i obriše, – upozorio je Vasović u ime organizatora.

Hanibal Kovač poručio je okupljenim Milanovčanima da je svaki broj ljudi koji izlazi na proteste u malom gradu spektakularan, jer su oni čuvari vatre, svesti i savesti naroda, ne samo Milanovca, već cele Srbije. Zahvalio im se što istrajavaju i daju snagu Šapcu, Loznici, Valjevu, Zrenjaninu, a potom podsetio na slučaj „Takovskih novina“, koje ovih dana očekuju ishod dvogodišnjeg sudskog procesa po tužbi predsednika opštine, i to nazvao nepravdom protiv najstarijeg opštinskog lista.

– Koji je to tajkun, koji će zahvaljujući svom pravosuđu, zahvaljujući svojoj partiji, da globi lokalne medije? Tome se mora stati na put. „Takovske novine“ se ne smeju ugasiti. Generacija sam koja je odrasla na Dečjim novinama. Kada su one postojale, tada je i estetika Srbije bila potpuno drugačija, deca su drugačije vaspitavana. Hajde da se ponovo rode neke nove Dečje novine u Gornjem Milanovcu, jer će i to biti jedan vid borbe protiv primitivizma, protiv svega onoga što se dešava na medijima. Gospodo, to se mora jasno reći i njima pokazati, ovako više ne može, – rekao je Kovač.

Nešto niže, u gradskom parku kod česme, nakon protesne šetnje, Kovač je sa učesnicima protesta razgovarao o svojoj knjizi, zbirci kolumni iz Danasa i Podrnjskih, „Kamo sutra“.

Iz „Milanovac protiv nasilja“ najavili su da razmatraju ideju formalizacije pokreta, osnivanja neke vrste političkog udruženja sa lokalnim delovanjem, koje bi moglo imati i svoju listu odborničkih kandidata za predstojeće opštinske izbore, ako za to budu prepoznali podršku među sugrađanima. O konačnoj odluci u tom pravcu, kaku su dodali za GMInfo, izjasniće se uskoro.

Redovni lokalni izbori u opštini Gornji Milanovac trebalo bi da se održe na proleće iduće godine. Međutim, ako dođe do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora za decembar ove godine, kako se već spekuliše, može se očekivati da i lokalni budu u isto vreme, jer nije nepoznato da oragni vladajuće većine, koji raspisuju izbore, nerado gledaju na njihovo odvojeno održavanje.

GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Večeras 13. protest „Milanovac protiv nasilja“

Sledeći članak

Danas Metalac u Smederevu – link za gledanje uživo