• 30.11.2023.

Sa skupa podrške Takovskim novinama: „Cilj tužbe je da se novine ugase“

foto: gminfo.rs

„Radi se očigledno o pretnji. Svi izgleda treba da budu pratioci lika i dela predsednika i da ga veličaju. Mi se sa tim nikako ne možemo složiti, mi želimo slobodne medije,“ poručio je danas, pored ostalog, sa skupa podrške „Takovskim novinama“ ispred zgrade opštine, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u Milanovcu, Vladimir Radosavljević. Na skup je došlo oko 80 ljudi.

foto: GMInfo

Podsetimo, „Sloga“ je ranije inicirala ovo okupljanje povodom tužbe koju je protiv „Takovskih“ podneo predsednik opštine Dejan Kovačević zbog, kako navodi, povrede ugleda i časti, sa odštetnim zahtevom od milion dinara. Radosavljević kaže da je cilj te tužbe gašenje novina jer, ako se takav odštetni zahtev ispuni, zaposleni u ovom listu ostaće bez posla, a Milanovačka opština bez nedeljnog lista s kojim živi 60 godina.

foto: gminfo.rs

– Bez obzira što predsednik kaže da se ovakvom sumom ne mogu ugasiti novine, smatramo da je takav iznos proistekao upravo iz želje da se „Takovske“ ugase, – ocenio je Radosavljević. – Ovo je pokušaj da se mediji zastraše i to zbog prenošenja saopštenja i stavova jedne opozicione partije, koji su se zasnivali na saznanjima istraživačkog centra VOICE gde se on (Kovačević, prim. aut) sumnjiči za neke malverzacije. Mi smo danas došli da poručimo predsedniku opštine: ukoliko bi se pokazalo da je istina ono do čega je VOICE došao, predsednik će svoje poštenje dokazivati na sudu, nema potrebe da ga dokazuje nama. Poslednji čin, koji je trebalo da preduzme, je otvorena pretnja novinarima na ovaj način., – rekao je Radosavljević.

Vladimir Radosavljević, foto: gminfo.rs

Kako je napomenuo, jedan od osnovinih uslova za slobodno društvo je sloboda medija, izražavanja i javne reči, ono za šta se „Sloga“ inače zalaže. S druge strane, kako je poručio, afirmativna medijska slika, koju o predsedniku opštine stvaraju pojedini mediji, u jednom malom gradu gde se sve brzo sazna, teško prolazi, i da zato Kovačeviću smetaju oni koji rade objektivno. Kovačević je takve ocene, koje se od ranije pominju u javnosti, u ponedeljak demantovao, rekavši da nema ništa protiv nezavisnih novinara, već protiv zavisnih jer je, kako tada izjavljuje, za njega indikativno to što je političarka iz opozicije supruga urednika „Takovskih“ .

foto: gminfo.rs

– Besmisleno je da on iznosi kako je urednik „Takovskih“ suprug opozicione odbornice. Pa, kakve to veze ima? Da li je to opravdanje za njegov postupak? Novinar radi svoj posao; može da ga radi dobro ili loše, ukoliko je loše i optuži nekoga bez dokaza, naravno da za to postoji sud. Ali ako on prenese nešto što je neka organizacija izrekla, ja ne vidim u tome nikakav osnov za tužbu, – ocenio je Radosavljević.

foto: GMInfo

Radosavljevič je istakao da su iz „Sloge“ nezadovoljni odnosom lokalne vlasti prema građanima uopšte; jer, kako je rekao, građani imaju pravo da iznesu svoje sumnje prema svim temama i funkcionisanju vlasti, a mediji da to slobodno prenesu.

– Mediji ne treba da budu u službi bilo koje partije, a tek ne treba da budu u službi veličanja lika i dela bilo koga, pa makar on bio i predsednik opštine. Ali on očigledno ne misli tako, – dodao je dalje Radosavljević.  – Mi hoćemo da ono što postoji 60 godina, sa čim dišemo 60 godina, postoji i dalje, da bude slobodno i nezavisno, kao što je i do sad bilo. Mi smo imali razne predsednike opština, nikad se nije desilo da neko od njih želi da ih zatvori, da ih ostavi bez hleba.

foto: gminfo.rs

On je podsetio da je „Takovskim novinama“, od 15 miliona dinara namenjenih iz milanovačkog budžeta za medije, određeno samo 200 hiljada dinara, te da je prebacivanje oglašavanja lokalne samouprave i objavljivanja bitnih informacija za Milanovčane u list iz Čačka, još jedan vid finansijskog udara na „Takovske“. Podsetimo, na tender za oglašavanje, kako je nedavno obrazložio Kovačević, „Takovske“ se nisu ni javile. S druge strane, u njihovom današnjem izdanju, napominje se, osim ostalog, da na javnu nabavku nisu ni hteli da se jave jer su znali da ne ispunjavaju uslov/specifikaciju tendera po kome zainteresovani štampani list mora da ima minimalni sedmični tiraž od 3.500 primeraka (izlaze, kako navode, u tiražu od 2.600 primeraka), i dodaju da „dolaze do zaključka da je ovaj uslov bio način da se „Takovske“ isključe iz ove javne nabavke, (…) i da to i dalje smatraju nečuvenim“.

foto: gminfo.rs

Radosavljević je na današnjem skupu još istakao da se loše raspolaganje lokalnim budžetom ne ogleda samo, kako je rekao, kroz maćehinski odnos vlasti prema medijima, već i u brojnim propustima u održavanju, rešenjima i radovima na infrastrukturi, poput Ivičkog potoka „koji je napravljen kao sodom“, ulica i puteva, bulevara „čija jedna strana izlazi na jednu kuću“, Lunjevačkog puta „koji se stalno prepravlja“, navodnih „dozvola da Rio Tinto vrši istraživanja u reonu Pranjana“.

foto: GMInfo

Podršku „Takovskim“ danas ispred opštine, osim građana različtih zanimanja i starosne dobi, pružili su i lideri lokalnih političkih organizacija, Dveri, Mladih Milanovca, PSOGM, iz DS-a, kolege saradnici, a bio je prisutan i predsednik opštine Topola, Igor Petrović. Na skupu je, pored novinarki Milanovačkog nedeljnika, bio i jedan od tuženih, glavni urednik „Takovskih novina“, Nebojša Savić.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo.rs

povezani članci:
Slučaj „Takovske“: Objavljivanje vesti o tužbi Kovačević smatra pokušajem da se utiče na sudstvo

Takovske novine: Kovačević traži milion

PSO GM: Kovačević da se izjasni o rezultatima istraživanja Vojvođanskog istraživačkog centra (VOICE)

OO SNS GM: Reagovanje na „PSO GM: Kovačević da se izjasni o rezultatima istraživanja Vojvođanskog istraživačkog centra (VOICE)“

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Izađite večeras napolje: Velika je šansa da ćete videti zvezdu padalicu

Sledeći članak

Bez zadržavanja na naplatnim rampama