• 29.11.2023.

Saopštenje OO USPRS Sindikata obrazovanja G. Milanovca

foto: gminfo.rs

„Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ubeđuje nas sve da škole spremno dočekuju svoje učenike u novoj školskoj godini i da će svu decu tokom školovanja obezbeđivati policajci, a da je od ovog trenutka posebna pažnja usmerena ka negovanju ljudskih vrednosti,“ stoji u saopštenju OO USPRS Sindikata obrazovanja G. Milanovca koje prenosimo.

„Prethodna nastavna godina upravo je prekinuta sa ciljem da se analiziraju i uoče problemi koji su nas uveli u ovaj haos i da se iznađu zdravorazumska rešenja. Ukazivano je da je prosveta samo posledica nesrećne zajednice zapale u nasilje i nemoral u kojoj je sistem vrednosti poremećen. Naglašena je i potreba da se frontalno radi sa svim institucijama i da se rešenje iznađe za dobrobit najmlađih jer su oni budućnost naše države.

Još od one izmaknute stolice traje povika vladi i ministarstvu da nas pozove da zajedno iznalazimo lek za ovo bolesno društvo. Cilj koji je negovan vekovima u svakom hramu nauke bio je dobar, obrazovan i moralan čovek. Pokušali smo da ga predočimo svima! Nije vredelo!

A onda je nesreća udarila po svima nama! Na najgori mogući način. Shvatili smo svi da su i deca deo svakog društva i da upijaju poruke okruženja! Nametnuli smo deci potrebu za bezuslovnim uspehom koji se meri materijalnim, kroz moć i nemoral, a to utiče na nestabilnost i nesiguran odnos prema sebi. Međutim, niko nas ne zove da zajedno tražimo izlaz iz krize. Formiraju se timovi, nalažu mere, menjaju zakoni, a sve formalno i neubedljivo.

O svemu ovome, kao i svi drugi, saznajemo iz medija. Ministarstvo funkcioniše na dopisima.

Ne poznaje se bez nastavnika praktično funkcionisanje nastavnog procesa. Ne razume se odnos, komunikacija ni rad na času iz ministarske fotelje. Mora se shvatiti nastavna praksa i psihologija učenika i nastavnika u društvu koje nudi suprotne vrednosti od škole.

Preduzete mere se svode na:
• Početak godine uz smernice iz ministarstva koje se primenjuju na sličan način godinama unazad,
• Promenu zakonskih regulativa neprecizno, nejasno i nefunkcionalno,
• Život učenika u društvu koje svakodnevno zvecka oružjem zaštititi jednim policajcem po školi,
• Psiholog i pedagog mogu da reše sve,
• Škola i rijaliti istog datuma zaokružuju novi put,
• Dok celo društvo maše oružjem, novcem, nasiljem, kriminalom i golotinjom, nastavnik će godišnjim planom da predvidi podršku učenicima i da organizuje timove kojima će da sprovede akcioni plan kojim će da promeni stavove učesnika u nastavnom procesu,
• Čitav sistem obrazovanja obesmisliti i poniziti držanjem značajnog dela zaposlenih na nivou plata značajno ispod državnog minimalca kojima infuzijom moraš dodavati mesečno po zakonu pomoć, a ostale plaćati ispod republičkog proseka, u inat,“ navodi se u saopštenju koje potpisuje Predsedništvo sindikata, USPRS Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca.

Violeta

Prethodni članak

Pet načina na koje nedostatak joda ugrožava vaše zdravlje

Sledeći članak

Sve što treba da znam o opštinskom Štabu za vanredne situacije