• mart 28, 2020

Šesnaest decenija imena grada

foto: muzej rtk

Brusnica, sedište Rudničke nahije od 1813. godine razvijala se na uzanom zemljišnom prostoru usled čega se nametnula potreba njenog preseljenja na bolju i širu lokaciju. Traganje za pogodnim mestom trajalo je 13 godina.

Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića od 5/17. januara 1853. godine premeštena je varoš Brusnica na mesto zvano „Divlje polje“ na desnu obalu reke Despotovice. Po istoimenoj reci nova varoš dobila je ime.

 foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Napravljen je regulacioni plan, jedan od prvih takve vrste u Srbiji, po kome su se ulice sekle pod pravim uglom sa tačno naznačenim mestima gde će se graditi javne, a gde privatne zgrade.

Nova varoš Despotovica brzo je napredovala. Njen izgled menjao se iz godine u godinu. Završetkom zgrade Okružnog načelstva iz Brusnice su preseljene sve ustanove vlasti i najveći broj dućana i mehana. Varoš sve više dobija obeležje grada, naročito posle ukaza o premeštanju muške i osnivanju ženske škole, telegrafa, pošte i bolnice.

Novoizgrađena varoš nije se dugo nanosila svog imena. Samo šest godina od osnivanja knez Miloš 3/15 aprila 1859. godine doneo je ukaz o promeni naziva varoši. Ime je dobila po Miloševom polubratu Milanu.

Vojvoda Milan Obrenović, foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Kako je već postojao Milanovac na Dunavu (bivši Poreč), koji je nosio ime po Miloševom sinu, Despotovica je nazvana Gornji Milanovac.

Stari knez ovako je obrazložio svoju odluku: „Želeći sačuvati u spomenu ime blaženopočivšega vojvode Milana ja sam po predloženiju Počečiteljstva vnutrenih dela i soglasno sa zaključenijem Sovjeta rešio da se varoš Despotovica koja je to ime od tekuće kroz nju reke dobila od sada zove Gornji Milanovac“.

Kada je 1862. godine izgražena crkva Svete Trojice, Gornji Milanovac je za svega jednu deceniju od svog osnivanja postao, za ondašnje prilike, napredna i ugledna varoš. Ujedno, kao sedište rudničkog okruga bio je administrativni i politički centar ovog dela Srbije.

I posle 160 godina od dobijanja svog novog imena „Beli labud na zelenom jezeru“ nastavlja da živi negujući uspomenu na svoje početke i osnivače.

 

Aleksandar Marušić

Saša Ratković

Prethodni članak

Milanovac – Grad festival od 19. do 23. april

Sledeći članak

Milanovčani krenuli na miting Budućnost Srbije