• 20.06.2024.

Srbija se zadužila 1,5 milijardu dolara za obrazovanje, socijalne projekte, metro…

foto: pixabay.com

Srbija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dodatnih 1,5 milijardi, emisijom desetogodišnjih dolarskih održivih ESG evroobveznica. Novac prikupljen ovim putem biće namenjen socijalnim projektima, obrazovanju, izgradnji metroa kao i prugom na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo dodaje da su obveznice emitovane po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a da je nakon svop transakcije obezbeđena kamata od 4,754 odsto, „pri čemu je ostvarena ušteda od skoro jednog procentnog poena u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima“.

Prodate su hartije u ukupnom dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, a ministar finansija Siniša Mali saopštio je je da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG – environmental, social, governance – životna sredina, društvo i upravljanje).

Kako je objašnjeno iz Narodne banke Srbije (NBS), kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a kako bi smanjila devizni i kamatni rizik, Srbija je zaključila i hedžing transakcije.

Takvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.

Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja države, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto, prema saopštenju NBS

Čemu je novac namenjen?

Novac od zaduženja će se rasporediti po projektima: za dodelu pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim projekat koji se tiče kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dalje tu je projekat „Moja prva plata“, povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, za završetak i opremanje bolnica, izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju…

Kada je reč o obrazovanju, tu je i individualna podrška studentima, razvoj IT infrastrukture u obrazovnim ustanovama, izgradnja trening centra u Staroj Pazovi i Vranju.

Za zelenu komponentu tu projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd-Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti itd.

Izvor: Nova ekonomija

Violeta

Prethodni članak

Vlada predložila da napad na zdravstvene radnike bude posebno krivično delo

Sledeći članak

Nepravilno odlaganje otpada