• 19 aprila, 2021

Srbija se zadužila milijardu evra; Siniša Mali kaže: Novi uspeh naše zemlje na tržištu

foto: pixabay.com

Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje „nekih starih i skupih dugova“.

Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde evra, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.

– Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala“, ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su današnje kamatne stope, „koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa – umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5 odsto.

– Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine – rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je „niže nego na početku epidemije“, i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

– Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga – zaključio je Mali.

Izvor: FoNet

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19: Izveštaj iz Opšte bolnice – 25. februar

Sledeći članak

BIRN: Brana Svračkovo: Zidanje Skadra na Rzavu