• 3 јуна, 2020

Štamparstvo našeg kraja: Periša Minić

foto: Muzej RTK

U periodu između ratova Gornji Milanovac dobija prvu savremenu štampariju. To je bila štamparija „Budućnost“ Periše Minića. Rođen je u selu Drenova, 1894. godine. Veoma mlad dolazi u Gornji Milanovac na izučavanje knjižarskog zanata kod tada čuvenog knjižara Ljube Đorđevića.

Za vreme Prvog svetskog rata prošao je brojna bojišta. Nosilac je Albanske spomenice. Po povratku iz rata otvara knjižaru, a nekoliko godina kasnije i štampariju. „Budućnost“ je bila prva štamparija na električni pogon, ne samo u Gornjem Milanovcu , već i u okolini . Bila je opremljena za štampanje knjiga, listova i časopisa.

foto: Muzej RTK

Prvi list štampan u njoj bio je „Suvobor“, a nakon njega „Narodni list“, „Rudnički glasnik“ i „Rudnički glas“. Tridesetih godina XX veka bio je izuzetno politički aktivan. U svojoj štampariji počinje da štampa više naprednjačkih listova. Štampani su mnogi leci i proglasi za udruženu opoziciju i KPJ.

Zbog ovakve političke aktivnosti pred Drugi svetski rat, više puta je hapšen i odvođen na saslušanje u Specijalnu policiju u Beogradu.

U to vreme kod njega je radila ekipa naprednih radnika proletera. Minićeva štamparija bila je prva partizanska štamparija na teritoriji Užičke republike, a Minić prvi predsednik prvog gradskog Narodnooslobodilačkog odbora, izabran 29. septembra 1941. godine.

Po povlačenju partizanskih snaga za Bosnu, nastupili su crni dani za sve pristalice NOB- a. Tada je Minić više puta hapšen i mučen u okupatorskim zatvorima. Nekoliko meseci proveo je u logoru na Banjici.

foto: Muzej RTK

Kada se 1943. vratio svojoj porodici, nastavio je da radi sa knjižarom u izgoreloj kući. Međutim, nakon sukoba sa četnicima u martu 1943. godine, seli se sa porodicom u Beograd, a knjižaru poverava Siniši Novakoviću, učitelju.

Periša Minić je preminuo u Beogradu u 81. godini. U Gornjem Milanovcu ostaće upamćen kao osnivač prve savremene štamparije, ali i kao „crveni štampar“.

Muzej RTK

Violeta

Prethodni članak

Novi album Ivana Burgijah Tomaševića u pripremi

Sledeći članak

Odgovor PSOGM-Milisav Mirković Opštinskom odboru SPS: Careviću, gledaj svoja posla