• 22.09.2023.

Štrajk Pošte u Milanovcu

Foto: GMinfo

Za obustavu rada u milanovačkoj Pošti može se reći da je trenutno delimična. Prema onome što smo tamo saznali, niko – ni predstavnici rukovodstva, ni ostali radnici – nisu mogli da nam kažu koliko je tačno zaposlenih uključeno u štrajk. Nezvanično nam je rečeno da manji broj njih ipak radi, dok većina podržava ovakvu meru pobune s ciljem da se poveća plata onima koji dobijaju najmanje. Od ponedeljka do danas, štrajku u ovom državnom javnom preduzeću, priključuju se zaposleni u gotovo svim većim ispostavama.

Foto: GMinfo

Danas ispred 13 sati, kada smo posetili Poštu, radila su samo dva šaltera za uplate i isplate, dok šalter za prijem i slanje pošiljki, kao ni dostavna vozila ove službe, nisu. U Upravi kažu da ne znaju kako definisati trenutno stanje u lokalnoj jedinici ovog preduzeća. Nisu želeli detaljnije da o tome da govore, iako smo im predočili da građani moraju biti upućeni u njihove stavove, eventualne reakcije na krizu i stepen komunikacije sa štrajkačima, a pre svega u kojoj meri i dokle će građani biti prinuđeni da računaju na zastoje u poštanskim uslugama.

Foto: GMinfo

Milanovačka Pošta, prošle godine u februaru, iz istih je razloga obustavila rad na nekoliko dana, i to ujutru između 8 i 10 sati, poštujući zakonski minimum rada. Tek u martu ove godine sindikati su postigli s Vladom dogovor o povećanju zarada, ali on, kako tvrde, nije skoro uopšte ispoštovan. Bune se, tačnije, protiv predloga da povećanje od 10 posto i poštarima, i šalterskim radnicima, i rukovodstvu, bude linearno. To je, kako istču, sasvim suprotno od onoga što su tražili – da se prvima plata poveća, a rukovodećim kadrovima smanji.

Foto: GMinfo

Primera radi, poštarima se trenutno, sa svim pripadajućim dodacima, mesečno isplaćuje maksimalno oko 36 hiljada dinara, dok direktori, odnosno upravnici, imaju platu i do 300 hiljada dinara. Prema takođe nezvaničnim saznanjima, radnici uključeni u štrajk uneti su u spisak na osnovu kojeg će im iduće isplate dohodaka biti umanjnee za 1.500 dinara, što, kako veruju, predstavlja neku vrstu kazne i zastrašivanja zbog „neposlušnosti“.

M.Mijatović, GMinfo

Milos

Prethodni članak

Izgoreo deo kuće i radionica od koje su Maričići živeli

Sledeći članak

Pobeda za miran zimski san