• 17.04.2024.

Sudski spor star deceniju naneo gubitak JKP-u od skoro 14 miliona dinara

Ivan Lazić, foto: gminfo

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u ovoj godini usvojen je plan rada Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac za 2021., sa finansijskim izveštajem iz kojeg se vidi da gubitak JKP-a u 2020. godini  nimalo nije zanemarljiv. Taj minus, međutim, nema nikakve veze sa samim poslovanjem, barem ne skorašnjim.

sa sednice SO, foto: gminfo

Naime, prema rečima direktora ovog preduzeća, Ivana Lazića, iz obrazloženja odbornicima, „najveći deo ukupnog minusa od 16 miliona i 811 hiljada, odnosi se na troškove po izgubljenom sudskom procesu otpočetom čak 2010. godine, a koji će JKP ukupno koštati 13 miliona i 731 hiljadu dinara“.

Ivan Lazić, foto: GMInfo

– Na predmetnu presudu izjavljena je revizija Vrhovnom kasacionom sudu, – dodao je Lazić.

O čemu se zapravo radi, pitali smo predsednika opštine, Dejana Kovačevića. On za GMInfo kaže je u pitanju spor sa fizičkim licem koje je vlasnik jednog lokala u centru grada.

– Ono je protiv opštine i protiv JKP-a povelo spor i posle toliko godina, nekoliko suđenja i nekoliko puta obarane presude od naše strane, naknadno je ipak presuđeno da JKP treba da snosi troškove svega toga, – kaže Kovačević. – Radi se slučaju izlivanja kanalizacije u okviru stambene zgrade, što je najveći problem napravilo u tom lokalu, tačnije poslovnom objektu za izdavanje, zbog čega su i velike te naknade za izgubljenu dobit. Zašto JKP u tom momentu nije saniralo problem, nego je došlo do velike štete, i zašto se toliko dugo vodio predmet, stvarno nije na nama i na sadašnjem direktoru da procenjujemo.

Izjavljenom revizijom, dodaje Kovačević, pokušaće se spasiti šta se spasiti može, kako bi se novac vratio u budžet opštine i JKP-a.

Dejan Kovačević, foto: gminfo.rs

Ostatak minusa u milanovačkom JKP prikazan je kao neplaniran trošak, prvenstveno zbog izbijanja pandemije COVID-19 u martu, od kada preduzeće na sebe preuzima dezinfekciju grada, kupovinu različitog neophodnog materijala, dodatnog goriva, te promene same organizacije rada iz istog razloga.

– Drugi događaj koji je izazvao neplanirane troškove je izlivanje vode u Mlakovcu usled velikih kiša u junu, kada je poplavljen ceo objekat za preradu otpadnih voda. – kazao je Lazić. – Poplava je odnela i deo rezevrnih delova za izvođenje radova na vodovodnoj mreži u gradu i u Brđanima, napravila druga oštećenja, i time prouzrokovala štetu od oko 4 miliona dinara. 

Prema programu za nastupajuću godinu JKP je planiralo prihode od 433 miliona i 150 hiljda dinara, što je za oko 33 miliona više nego u ovoj godini. Imaće subvenciju iz opštinskog budžeta od 5 miliona za remont autosmećara.

M.Mijatović/gminfo.rs 

Milos

Prethodni članak

Agresivna komunikacija na internetu je ogledalo našeg društva

Sledeći članak

Kraj godine uz oblake i kišu, na planinama sneg