• 28 oktobra, 2020

Šutić: Odluka Čivovića da hitne slučajeve obavlja Dečije odeljenje je nekorektna i zalaženje u drugi atar

doktor Predrag Šutić, v. d. direktora Opšte bolnice Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

Prema novom rasporedu rada i radnog vremena Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine Doma zdravlja Gornji Milanovac, koji je stupio na snagu 16. septembra odlukom v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac Aleksandra Čivovića, novo radno vreme te službe je od 07:00 do 20:00 sati svakoga dana, kao i subotom i nedeljom i državnim praznicima.

Prema toj odluci zbrinjavanje hitnih slučajeva van redovnog radnog vremena, obavljaće se na Dečijem odeljenju Opšte bolnice Gornji Milanovac.

Tim povodom reagovao je doktor Predrag Šutić v. d. direktora Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu demantujući te navode. On je za naš portal pojasnio razloge zašto nije moguće da Dečje odeljenje Opšte bolnice u toku noći radi ambulantne prijeme tj. da prima hitne pacijente koje su poslednjih 28 godina zbrinjavali dežurni pedijatri Doma zdravlja Gornji Milanovac, a kojima je nakon tri decenije ukinuto dežurstvo.

Shodno takvoj Odluci Doma zdravlja imam obavezu da reagujem jer zakonska regulativa određuje nivo zdravstevne zaštite. Primarna zdravstvena zaštita, u ovom slučaju Dom zdravlja, ima radnu obavezu da se bavi pregledom pacijenata ambulantnog tipa i po indikaciji koja se javi, ukoliko je pacijent komplikovan za taj nivo lečenja, da se uputi ili na konsultaciju na sekundarni nivo, u ovom slučaju u Opštu bolnicu Gornji Milanovac. Odnosno specijalisti medicinske grane koja se bavi tom bolešću za koga je postavljena indikacija kod tog pacijenta ili se upućuje na stacionarno lečenje tj. prijem u bolnicu zbog daljeg lečenja pacijenta – rekao je Šutić.

foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima Opšta bolnica, u ovim našim uslovima, zbog nepostojanja Urgentnog centra, ima urgentne ambulante na određenim odeljenjima, ali ne svim, kako bi u toku noći mogla da zbrine pacijente koji se upute iz Službne Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja.

S obzirom da je ovo pedijatrijski sektor, Dečje odeljenje Opšte bolnice Gornji Milanovac prima pacijente na bolničko lečenje isključivo sa uputom za stacionarno tj. bolničko lečenje izdatim od lekara primarne zdravstvene zaštite ili Hitne medicinske pomoći.

Šutić ističe da u Domu zdravlja ima šestoro pedijatara, dok u Opštoj bolnici ih ima samo četiri.

– Znači manje imamo nego što je u Domu zdravlja. Shodno zakonskim ograničenjima broja prekovremenih sati tj. dežurstava, lekari Opšte bolnice nemaju dežurstva svaki dan i odeljenje nije svaki dan pokriveno lekarom. Oni imaju formu prekovremenog rada, u smislu dežurstva i pripravnosti, odnosno da se jave po pozivu ako se nekom od pacijenata na odeljenju javi neko pogoršanje ili neka situacija da lekar mora biti prisutan – ističe v.d. direktora Opšte bolnice.

foto: gminfo.rs

On napominje da Dečje odeljenje Opšte bolnice nema tehničke mogućnosti za ambulantni rad, odnosno ono što je u opisu rada primarne zdravstvene zaštite.

– Ne postoji izdvojena ambulanta na Dečjem odeljenju,  tako da nije moguće da primamo pacijente na pregled. U toku noći i praznika dežura jedan lekar, ili su pripravni taj lekar i jedna sestra. Znači, tehnički je prosto nemoguće da taj jedan lekar radi ambulantni deo koji pripada Domu zdravlja, i pri tom jedna sestra, koja treba da napusti odeljenje sa pacijentima, da bi pomagala lekaru koji treba da odradi ambulantni posao – kaže Šutić.

On objašnjava da ta četiri bolnička pedijatra bave se i neonatološkom delatnošću. Odnosno, isti lekari pokrivaju i rad sa novorođenom decom u porodilištu.

– Po porođaju i rođenju deteta pedijatar radi konsultaciju, pregleda bebu, daje ocene i u slučaju da postoje neka sumnjiva stanja koja mogu da ugroze život deteta, indikuju transport na tercijarni nivo. U našem slučaju šalju u KC Kragujevac. To znači, da kada se desi u toku noći porođaj, taj pedijatar, koji je dežuran ili pripravan, provešće neminovno u proseku dva sata, a kada je carski rez i do tri sata vremena, baveći se pregledom tek rođenog deteta. To znači da Dečje odeljenje za to vreme ostaje sa jednom sestrom. Ko će u tim trenucima da radi ambulante preglede kada je taj lekar odsutan i iz praktičnih razloga na drugom mestu – rekao je Šutić i dodao da su to sve razlozi zašto nije moguće da Dečje odeljenje u toku noći radi ambulantne prijeme tj. da prima hitne pacijente.

Šutić kaže da je Opšta bolnica nudila Domu zdravlja pre tri i po godine, kao što je i sadd nudila, rešenje koje će zadovoljiti potrebe grada i milanovačke opštine.

Nudili smo zajednička dežurstva, u ovom slučaju pedijatara Doma zdravlja i Opšte bolnice. Naime, postoje slučajevi i u drugim gradovima Srbije gde nemaju dovoljan lekara u okviru domova zdravlja ili bolnica, da rade zajednička dežurstva po nekom posebnom ugovoru. U tom slučaju sve se stavlja u zakonske okvire što se tiče prekovremenih sati. To bi po nama bilo rešenje koje bi značilo svima. Tako da ta odluka objavljena na sajtu Doma zdravlja i u medijima, da će u hitne slučajeve van redovnog radnog vremena, obavljati Dečije odeljenju Opšte bolnice Gornji Milanovac je u najmanju ruku nekorektna i zalaženje u drugi atar. Ne možete vi nekom drugom prebaciti da radi vaš posao – istakao je Predrag Šutić.

foto: GMinfo

Da li Vas je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Aleksandar Čivović konsultovao pre nego što je doneo odluku da hitne slučajeve van njihovog redovnog radnog vremena, obavlja vaše Dečije odeljenje?

Ne, nije. Bilo je preliminarnog govora o dva – tri dana premošćenja dok se ne održi sastanak direktora Doma zdravlja i lekara Dečjeg dispanzera. Taj sastanak je bio, a moje informacije, koje imam, su da se nisu dogovorili ili kako već… njihova stvar. Dakle, ova naša ponuda, koja je bila i prethodnih godina na stolu, a to je da se formiraju zajednička dežurstva pedijatara Opšte bolnice i Doma zdravlja, nije prihvaćena.

On kaže da je ova ponuda samo jedno od rešenja, jer ima još načina kako da se prevaziđe problem.

– Drugo, ako se nešto zatvara, posle skoro 30 godina, a mislim da je 1992. godine otvoren Dečji dispanzer, vi zatvarate noćni rad toj službi nakon tri decenije, pa onda morate naći rešenje ko će da preuzme taj rad. Ne može druga kuća preuzeti vaše obaveze i vašu delatnost. Ako dete dođe, pa to dete neko mora da primi, pregleda, odredi za koga je za dalje lečenje, da li za hirurga, pedijatra, neurologa… Mora biti neka trijaža, a to ne mogu da obavljaju lekari sekundarnog zdravstvenog sektora, ni po zakonu, a i u našem slučaju i uz našu dobru volju, ne možemo pokriti. Prvo, nas je brojčano manje nego lekara u Domu zdravlja. Drugo, ima delatnosti kojima se primarna zdravstvena zaštita ne bavi. Dakle, mora se pronaći rešenje u organizaciji posla Doma zdravlja, a ja neću da ulazim u njihov posao. Ako se vraćamo 30 godina unazad pa onda bi valjalo primeniti neka rešenja koja su važila do pre tih 30 godina. Da li je to rad pedijatara u okviru Hitne pomoći, da li nešto drugo to je već na njima da nađu modus kako će to da izvedu – rekao je Predrag Šutić.

On još jednom ističe da je imao obavezu i da je morao da reaguje na takvu odluku vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Aleksandra Čivovića.

– Daću vam i propratno pismo lekara Dečjeg odeljenja Opšte bolnice koji se obraćaju javnosti, jer smatraju da javnost mora imati razumevanja da ne postoje uslovi za ambulantni radi.  Jer mi nemamo ni ambulantu, a ni čekaonicu.

foto: gminfo.rs

Šutić kaže da je vrlo je poražavajuće da noćas u dežurstvu iz Hitne pomoći šalju slučajeve koji nisu urgentni, i da se po kružnim stepenicima Dečjeg odeljenje okupljaju pacijenti, od 17 godina, koji nisu urgentni kao i njihova rodbina.

– Rešenja postoje, pa ako ih nema dovoljno i ne mogu da se uklope u zakonske okvire od 40 sati od prekovremengo rada i dežurstava, nek odrade ono što je do zakonskog okvira. Druga varijanta je neka dežuraju u okviru Hitne pomoći. Pa nije Hitna pomoć samo za odrasle!? I u mnogim drugim gradovima gde ne postoje dežurni pedijatri, u okviru svojih pedijatrijskih  službi, oni dežuraju u okviru Hitne pomoći ili urgentnih centara. Rešenja su razna i nije moje da sugerišem kako, ali kažem da rešenja postoje.

Šutić kaže da ovo sve može da se organizuje, kao i da sa njihove strane postoji i volja i želja. Mada, navodi da je zakon u ovom slučaju jasan.

– Ako krenemo po zakonu, a u ovom slučaju zakon je jasan, mi uopšte nismo dužni da radimo tako kako su oni naumili. Niti je suština da se jave u Hitnu pomoć i da lekar po inerciji piše uput da se jave na Dečje odeljenje Opšte bolnice, kao što je noćas u pola noći bila kožna promena ili urastao nokat, pa nam pošalju kao hitan slučaj. Sve ovo može da se organizuje, još jednom kaže sa naše strane postoji i volja i želja. U krajnjem slučaju ako ne mogu da se dogovore, nama je potrebna pomoć od dva lekara i tri sestre, i da nam se dodeli jedna prostorija. A, što se tiče bolničkih lekara oni će raditi i ambulantne preglede. Ali mislim da je rešenje u zajedničkom radu, gde će svako biti zadovoljan sa svoje strane i biti rasterećen. Jer ako njih ima šest lekara i naša četiri, pa to je deset lekara. To u prevodu znači, dežurstvo na deveti dan. I da tu noć  žargonski rečeno „poginete“ od rada, znate da niste za tri dana opet dežurni, već možete i da se odmorite, i da tako odmorni budete spremni za novu smenu – pojašnjava Šutić.

On na kraju podeseća da lekarski recept može da prepiše jedino izabrani lekar koji pripada primarnoj praksi (pedijatar Doma zdravlja), a tu mogućnost nemaju lekari Dečjeg odeljenja Opšte bolnice, i to je takođe jedan od razloga zašto zbrinjavanje hitnih slučajeva van redovnog radnog vremena, ne može da se obavlja na Dečijem odeljenju Opšte bolnice Gornji Milanovac.

V. Popović gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Na grudnom, u delu za kovid pacijente, hospitalizovana još uvek jedna osoba

Sledeći članak

Otvoreno pismo lekara Dečjeg odeljenja Opšte bolnice sugrađanima