• 15 avgusta, 2020

Sutra predstavljanje knjige Branka Kneževića

foto: GMinfo

Bilo je potrebno blizu 7 decenija, nekoliko potpuno različitih života, sa ko zna koliko privremenih smrti između, i skoro 150 priča najužeg izbora da bi nastala zbirka „Harmonika od crvenog sedefa“, prva knjiga Branka Kneževića, koju štampa i objavljuje milanovački „Grafoprint“.

Predstaviće je sutra uveče u holu Doma kulture. Dotle, bacimo naivni prvi pogled na njen sadržaj, jer ćemo na prezentaciji čuti svakako više i tačnije, posebno ako imamo u vidu da njeni elementi pružaju povod za neposredan razgovor s Milanovčanima i o Milanovčanima, možda više od bilo koje druge ovovremene sveske s polica zavičajnog odeljenja naše biblioteke.

foto: GMinfo

Od prve do poslednje priče, Kneževića vodi nit sopstvenog sazrevanja, u duhu i ritmu kojim je disalo njegovo mesto rođenja, gde god bi se nalazio i o kome god bi pisao. Čini se, međutim, da ovo nije autobiografska knjiga. Ili je ponajmanje to. Knežević je puki protagonista, bezmalo refleksija iz treće perspektive, isuviše zadihan od opojnih magli vremena, mirisa, ljudskih usuda, kafana, glasova i boja u svom Milanovcu, da bi uopšte stigao o sebi da piše. Glavni glumac na njegovoj sceni je sam grad.

foto: GMinfo

Čitaćete o impresijama koje jesu neposredne koliko i univerzalne, od doba njegovog detinjstva u Bolničkoj Mali, preko Beograda i putovanja sa horskim i pozorišnim ansamblima, do povratka u tu Malu, svojevrsnog bajkolikog ishodišta i utočišta milanovačkog boemskog, političkog, privrednog, umetničkog razvitka. Zbog toga će oni koji pamte takav život imati štošta da obnove; oni koji ga nisu osetili, shvatiće šta su propustili; oni koji su odveć mladi, razumeće kako da ga obnove, čim urone u Kneževićevu poetiku.

Ona je delikatna, raskošna i vrlo arhaična, ali potpuno urbana, upravo onakva kakav je i naš grad, ili bi barem trebalo da bude. Jer njemu, baš kao ni Branku, druge sudbine i nema, do da se uporno s pravom uzdiže nad malograđanskom težom i šepuri menažerijom jedinstvenih, nezaboravnih ljudskih karaktera, ma koliko ga danas gušili u baruštini prosečnosti.

foto: GMinfo

Po svojoj formi „Harmonika od crvenog sedefa“ je i lirika i proza; pevanje i drama; slika i crtež. Sve ono što sazrela književnost može da bude. Ono što, uostalom, autor itekako dobro poznaje, što je izrazito teško dovesti pisanim izrazom u ravnotežu, a ne zabludeti od cilja u samodovoljne stilske eksperimente. Opasan je to teren i teška zavrzlama. Knežević je i to dobro znao, pa smo verovatno zato ovoliko čekali da je objavi.

Sutrašnje književno veče počinje u 19 sati. Osim autora, prvu zbirku njegovih priča, zasigurno na autentičniji način, dočaraće nam Tatjana Rašić, Nadica Simić, Mirjana Glišović, Branko Nedeljković, Mihailo Ristić i Aleksandar Marušić.

M.Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

Nema nam spasa dok ne dune vetar, kada ćemo da prodišemo

Sledeći članak

Porodične tajne – Komišanje