• 22.09.2023.

Švajcarska delegacija u poseti rekonstrusianom objektu namenjenom deci i mladima sa smetnjama u razvoju

foto: gminfo.rs

Završeni su radovi na dogradnji i rekonstrukciji objekta Prve osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ namenjenog deci i mladima sa smetnjama u razvoju. Tim povodom objekat je posetila delegacija HELVETAS Swiss Intercooperation SRB.

Švajcarska delegacija u poseti rekonstruisanom i dograđenom objektu Prve osnovne škole, foto: gminfo.rs

Naime, uspešnom realizacijom projekta „Reforma poreza na imovinu“, Opština Gornji Milanovac zauzela je 2019. godine drugo mesto, među pet najuspešnijih opština u Srbiji.

foto: Info. služba kabineta predsednika opštine
foto: gminfo.rs

Program koji je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije, Ministrastvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština, podržala je Vlada Švajcarske, izdvojivši iz nagradnog fonda sredstva za ulaganje u projekte razvojnog karaktera.

Aleksander Grunauer, HELVETAS Swiss Intercooperation SRB, vođa projekta, foto: gminfo.rs

Odlukom Opštine Gornji Milanovac, u kojoj su učestvovali i građani, nagrada koja je otprilike 225.000 evra, raspoređena je za obnovu objekta za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, koji se nalazi u dvoršitu Prve osnovne škole. Opština Gornji Milanovac je pored te donacije, ukupnu sumu, plus novac koji je opredelila iz opštinskog budžeta, usmerila za ekonstrukciju ove škole koji je nakada bio privremeni obejakt, barakica. Roditelji koji su danas ovde sa nama bili kažu da stari objekat nije imao ni toalet. A, sada je to sve drugaćije, urađene su prostorije koje su važne za njihov mentalni i motorni razvoj, imaju posebne sale i sprave. Sve je prilagođeno njima i njihovim potrebama, kao i prilaznu rampu koja se završava ovih dana. Na kraju objekta urađena i jedna sala koju će moći da koriste deca sa smetnjama u razvoju kao i druga deca koja redovno pohađaju školu od prvog do osmog razreda – rekao je Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“, vođa projekta.

foto: Ig @
predsednik.gm
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Opština Gornji Milanovac osvojila je drugu nagradu u konkurenciji 44 opštine iz cele Srbije, koje su se takmičile u prikupljanju poreza na imovinu i ažuriranju baze podataka o nekretninama. Gornji Milanovac je popisao nešto manje od 5.000 nekretnina koje su do tada bile van poreske evidencije, a prihod od poreza na imovinu povećan je za 20 procenata.

V.P. gminfo.rs

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Slučaj „Takovske“: Objavljivanje vesti o tužbi Kovačević smatra pokušajem da se utiče na sudstvo

Sledeći članak

JKP: Plan isključenja vode za 10. avgust