• oktobar 23, 2019

Tetra Pak isporučio više od 500 milijardi komada ambalaže sa FSC™ oznakom

Kompanija Tetra Pak je do sada na globalnom nivou isporučila preko 500 milijardi komada ambalaže sa Forest Stewardship Council™ (FSC™) oznakom, dostižući na taj način značajnu tačku na svom putu promovisanja odgovornog upravljanja sirovinama i doprinoseći kreiranju cirkularne ekonomije sa niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih gasova.

Od 2007. godine, kada je uvedena prva Tetra Pak ambalaža sa FSC oznakom, u saradnji sa distributerskom kompanijom J Sainsbury, do danas, broj paketa koji nose FSC oznaku konstantno raste, sa posebno izraženim rastom u poslednje tri godine.

Očuvanje životne sredine nalazi se na vrhu liste prioriteta potrošača, a očekuje se da će ova tema postajati sve značajnija u narednim godinama. Istraživanja na temu očuvanja životne sredine koja je kompanija Tetra Pak nedavno sprovela pokazuju da postoji trend konstantnog porasta broja potrošača koji su zainteresovani za ovu temu, i da svaki drugi potrošač danas obraća pažnju na to da proizvodi koje kupi na sebi imaju oznaku koja se odnosi na zaštitu životne sredine.

foto: Tetra Pak

Broj potrošača koji su se izjasnili da često ili uvek traže oznake zaštite životne sredine na proizvodima koje kupuju porastao je sa 37%, u 2013. godini na 54% u 2019. godini*.

FSC logotip je poznat kao najviši globalni standard za upravljanje šumama i omogućava potrošačima da izaberu one brendove koji su posvećeni održivom šumarstvu, pri čemu se procenjuje da je 30% potrošača na globalnom nivou upoznato sa FSC oznakom*.

– Međusobna saradnja je ključ uspeha u upravljanju održivošću na nivou lanca snabdevanja. U regionu jugoistočne Evrope, kao i širom sveta, Tetra Pak blisko sarađuje sa svojim kupcima kako bismo povećali obim FSC sertifikacije, unapredili održivo šumarstvo i smanjii emisiju ugljen-dioksida. U toku prethodne godine 85% naših paketa isporučenih u Srbiji imalo je FSC oznaku, što predstavlja značajan rast u odnosu na raniji period i približava nas ispunjenju naše ambicije da 100% naših isporučenih paketa ima FSC oznaku – izjavila je Dina Epifanova, ekspert za održivost na strani kupaca za region jugoistočne Evrope.

Mario Abreu, potpredsednik za održivost u kompaniji Tetra Pak

Mario Abreu, potpredsednik za održivost u kompaniji Tetra Pak izjavio je – Činjenica da smo dobili kompletan FSC sertifikat za lanac nadležnosti (FSC Chain of Custody certification) za sve naše aktivnosti znači da smo u mogućnosti da isporučimo ambalažu sa FSC oznakom iz bilo kog dela sveta. Klimatske promene i ograničenost resursa utiču na društvo i na prehrambenu industriju. FSC sertifikacija direktno podržava cilj održivog šumarstva u sklopu Cilja 15 Održivog razvoja, a takođe doprinosi i ostvarenju preostalih 14 ciljeva Održivog razvoja. U budućnosti ćemo osigurati da je svaki od naših snabdevača posvećen uvećavanju nivoa FSC sertifikacije i ostvarivanju najmanje 70% proizvodnje sa FSC oznakom.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Sloga: Odluka o minimalcu još jedna predstava za široke narodne mase

Sledeći članak

Takovo domaćin promocije podoficira Vojske Srbije