• 5 avgusta, 2021

Tiramisu u čaši (recept)

Foto: Vesna Laćarak

Tiramisu je tradicionalna veoma popularna italijanska poslastica napravljena od finog krema na bazi maskarpone sira, piškota umočenih u kafu i na kraju posut kakaom.

Originalna receptura izrade tiramisua podrazumeva upotrebu svežih jaja umućenih sa šećerom koja su sjedinjena sa maskarponeom i šlagom.

U novije vreme možemo naići na recpte sa nekim izmenama, gde jaja mogu biti izostavljena, tiramisu može biti sa dodatkom voća, serviran u čašama kao pojedinačnim porcijama.

Kako bi desert bio što bolji, bitno je da piškote uranjamo u kafu dovoljno dugo da se piškote natope mirisnom kafom, a opet ni previše kratko da piškote ne ostanu tvrde, ali ni da se raspadnu.

Mnogi će za tiramisu reći da je najbolji italijanski desert. Mi ćemo podeliti modifikovani recept bez jaja.

Šta nam je sve potrebno:

  • 200g piškota
  • 250g maskarponea
  • 300ml slatke pavlake
  • 200ml crne kafe
  • 100g šećera u prahu
  • kašičica ekstrakta vanile
  • čašica amareto likera ili rum
  • kakao prah za posipanje

Način pripreme: 

  1. Mikserom umutiti maskarpone i šećer u prahu sve dok ne dobijemo finu kremastu smesu.
  2. Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutiti u šlag, vodeći računa da ne umutimo previše, zatim lagano pomešati sa kremom od
  3. U dublju posudu sipati kafu (nes) i amaretto ili rum. Piškote umakati u kafu i slagati na dno čaše ili prigodne staklene posudice.
  4. Kada poređamo prvi red piškota preko njih sipati polovinu krema od maskarponea, potom složiti drugi red piškota i preliti ostatkom krema.

Sve to možemo slagati u kalup četvrtastog oblika.

Na kraju tiramisu bogato posuti kakaom u prahu i ostaviti u frižideru da odstoji preko noći.

Uživajte!

danas.rs

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Od danas intenzivnija kontrola poštovanja epidemioloških mera

Sledeći članak

Dva bivša štamparska grafičara decenijama su poznati po umetničkom drvorezu