• 7 jula, 2020

Tri decenije Bijenala

Kulturni centar Gornji Milanovac u saradnji sa Muzejom rudničko – takovskog kraja, predstaviće u četvrtak, 5. decembra 2019. godine u galeriji Muzeja retrospektivnu izložbu radova iz Zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Postavku će činiti najreprezentativniji radovi Zbirke. Osim radova nagrađenih i pohvaljenih autora, biće predstavljeni i radovi koje Umetnički savet vrednuje kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Izložba se realizuje povodom tri decenije postojanja manifestacije. Otvaranje izložbe je u 13 sati.

Inače do otvaranja jubilarnog, petnaestog po redu, Međunarodnog bijenala umetnosti minijature ostalo je nešto više od pet meseci.

U poređenju sa dosadašnjim, ovaj petnaesti Bijenale, koji polako nastaje i ide ka svom svečanom otvaranju, ima zapažen broj učesnika. Pristiglo je više od 900 umetničkih ostvarenja koje potpisuje oko 550 autora iz Srbije i inostranstva. Selekciona komisija, a to su zapravo članovi Umetničkog saveta Kulturnog centra: Božidar Plazinić, predsednik, Sanja Filipović i Đorđe Stanojević, obavila je selekciju i za veliku izložbu, koja će biti predstavljena aprila meseca naredne godine odabrala znatan deo pristiglih radova.

Precizni podaci o autorima koji su prošli selekciju biće, nakon statističke obrade, objavljeni na sajtu organizatora manifestacije i FB stranici Kulturnog centra, a potom i predstavljeni na konferenciji za medije, koja će biti održana najkasnije do 18. decembra.

Na Bijenalu će biti predstavljeni radovi iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva koje potpisuju autori iz više od dvadesetpet zemalja sveta. Najveći broj pristiglih radova je u oblasti slikarstva. Slede vajarski radovi, a potom crteži i grafike.

Violeta

Prethodni članak

Danas je Vavedenje

Sledeći članak

Preduzeću „Foka“ pripalo priznanje Regionalne privredne komore