• 7 jula, 2020

Preduzeću „Foka“ pripalo priznanje Regionalne privredne komore

foto: Regionalna privredna komora Kraljevo

Poseban doprinos razvoju privrede

“Foka” d.o.o. dobila je nagradu za poseban doprinos razvoju privrede za 2019. godinu. Ovo prestižno priznanje Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga preduzeću “Foka” pripalo je zbog sveukupno dobrog poslovanja u ovoj godini, a generalnom direktoru “Foka” d.o.o, Miroslavu Radovanoviću, nagradu je, na svečanoj sednici parlamenta RPK uručio predsednik parlamenta, Dragoljub Vukadinović.

Ova nagrada za „Foku“ znači još jednu potvrdu ne samo uspešnog, već i ispravnog puta i to ne samo u ovoj već i u svim proteklim godinama. Možda su ova i protekla godina u preduzeću označene kao godine najvećih investicija, ali to je samo rezultat puta koji smo započeli pre skoro 20 godina i uloženog rada u protekle dve decenije. Iako zadovoljni postignutim, smatramo da uvek može i treba više – a to postižemo, a nadamo se da ćemo u narednom periodu na tom polju raditi i više – odličnom saradnjom sa nadležnim ministarstvima, privrednom komorom, strukovnim udruženjima, naučnim institucijama, ali i kolegama iz branše. Od početka do danas ulažemo u vrhunsku tehnologiju i ulažemo u naše zaposlene. Mislim da će to biti recept kojim ćemo i u narednom periodu savladavati izazove – a biće ih i to ne samo pred proizvođačima fleksibilne ambalaže, već i pred svima nama. Recesija, ili stagnacija kod naših najznačjnijih izvoznih partnera odraziće se i na naša preduzeća, ali volim da mislim da je naša privreda dorasla tim izazovima – istakao je tim povodom generalni direktor „Foka“ d.o.o. Miroslav Radovanović.

Preduzeću „Foka“ d.o.o. pripalo priznanje Regionalne privredne komore

Inače, preduzeće “Foka” d.o.o. je u ovoj i protekloj godini u kupovinu novih mašina i proširenje proizvodnog i magacinskog prostora uložilo oko 5 miliona evra. Najznačajnija investicija je kupovina devetoslojnog koekstrudera. Reč je o najsavremenijoj tehnologiji, gde se umesto standardnog hlađenja filma vazduhom, koristi vodeno hlađenje, što obezbeđuje da se dobije film znatno boljih karakteristika. U pitanju je potpuno nova tehnologija, te je do sada tek par ovakvih koekstrudera instalirano u Evropi. Kapacitet ove mašine je 500 kg/h, što znači da je osim asortimana i kvaliteta proizvoda i kapacitet proizvodnje uvećan za oko 20%.

Takođe, “Foka” je u nove magacinske i proizvodne pogone (novih 2.250 m² pod krovom) , kao i kupovinu nove mašine za konfekcioniranje najsloženijih oblika kesa za pakovanje i mašinu za regeneraciju proizvodnog škarta, odnosno proizvodnju regenerata koji se ponovo može koristiti u proizvodnji, uložila još oko 1,7 miliona evra.

Preduzeće trenutno upošljava 200 ljudi, koji rade u tri smene, a dnevno se proizvede više od 2,5 miliona različitih oblika i dimenzija kesa i pakovanja, odnosno oko 6.000 tona polietilenskih filmova godišnje. Oko 70 odsto proizvodnje je ambalaža koja se koristi za pakovanje prehrambenih proizvoda.

Proizvodni pogoni prostiru se na 8.000 m², a u njih su smeštena četiri jednoslojna i tri višeslojna ekstrudera, četiri mašine za flekso štampu do osam boja, 13 mašina za konfekcioniranje kesa, jedna za laminaciju, tri za uzdužno rasecanje i jedna za regeneraciju.

Pet miliona evra investicija u ovoj i protekloj godini su i najveće investicije od osnivanja preduzeća 2000. godine. Osim jačanja tržišnih pozicija u zemljama gde preduzeće već posluje, plan im je i osvajanje novih tržišta – Ruske Federacje i još nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a.

Violeta

Prethodni članak

Tri decenije Bijenala

Sledeći članak

More ljubičica ispred SNS-a i u centru grada