• 30.11.2023.

Turističke agencije u Srbiji počinju uskoro sa radom

foto: gminfo.rs, arhiva

Turističke agencije u Srbiji trebalo bi oko 1. juna da otvore svoje poslovnice, a prva putovanja zakazana su za kraj juna.

Kako su juče saopštili iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), agencije su „kadrovski i organizaciono spremne za kvalitetnu realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu“.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora JUTA, ne očekuju se znatne promene u cenama aranžmana, a ako i bude nekih minimalnih korekcija, sva je prilika da će cene ići naniže, odnosno da će turisti imati povoljnije uslove.

Slično tvrde i u turističkim agencijama, gde su još veći optimisti kada je reč o cenama.

Kažu da je rano govoriti o tačnim sumama, ali napominju da od partnera iz Grčke, Crne Gore i Hrvatske svakodnevno stižu novi popusti i zato ocenjuju da će se situacija za turiste odvijati u dobrom smeru.

„Spuštamo cene“

– Hotelijeri, vlasnici apartmana i drugi naši partneri su trenutno u fazi spuštanja cena i prilično su raspoloženi da izađu u susret našim turistima povoljnijim uslovima boravka. To je slučaj kako s apartmanima na severu Grčke, tako i sa hotelijerima na Crnogorskom primorju – navode iz nekoliko turističkih agencija.

Aleksandar Seničić kaže da se nijedna turistička agencija nije zasad izjasnila da neće nastaviti s radom, odnosno da neće krenuti u letnju sezonu, što je bila jedno od najčešćih pitanja zabrinutih turista koji su svoje aranžmane uplatili još pre početka cele krize s virusom korona.

Počeli pregovori o čarter letovima

Takođe, kako kaže sagovornik „Blica“, počeli su i pregovori o eventualnim čarter letovima, pošto je poznat deo regulative u vezi sa putovanjima.

– Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u države koje su naše značajne turističke destinacije i gde naši ljudi tradicionalno putuju. Tako za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje, a turistima će se meriti temperatura i biće poštovano socijalno distanciranje – ističe Seničić.

Kako su nam rekli u turističkim agencijama, većina njih planira da počne s radom 1. juna, a među prvim poslovima koje će biti potrebno da obave jeste kontaktiranje svih putnika i anketiranje da li žele da iskoriste svoje aranžmane u planiranim terminima.

Vaučeri ili povraćaj novca

Ako se odluče za odlaganje i zamensko putovanje, dobiće vaučere koje će moći da iskoriste do kraja sledeće godine, a ako ni tada ne otputuju, biće im vraćen uplaćeni novac.

Aleksandar Seničić smatra da će verovatno biti moguć i eventualni dogovor o novim terminima putovanja, uz poštovanje sezonalnosti, kako bi bilo dovoljno raspoloživih kapaciteta.

Iz JUTE su istakli da putnici naših turističkih agencija „u potpunosti mogu biti uvereni da će agencije pre svega voditi računa o njihovoj bezbednosti i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnijoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima“.

Napomenuli su i da će organizatori putovanja u svom radu striktno poštovati mere koje propisuju nadležne zdravstvene organizacije radi bezbednog putovanja i boravka naših turista.

Šta pokriva putno osiguranje?

Svi koji se odluče da ove godine odmor provedu van granica Srbije moraju računati na to da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od Covida 19.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije rekao je za Tanjug da je pokrivena dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od Covida 19.

– Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od Covida 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi – pojašnjava Ćirić.

autor: Blic

Violeta

Prethodni članak

U poslednja 24 sata u Srbiji nijedna osoba nije preminula od korone

Sledeći članak

Dejan Kovačević ugostio predsednicu Skupštine Maju Gojković