• 26.02.2024.

U Čačku sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara

foto: pixabay.com, ilustracija

Stalna radna grupa za bezbednost novinara organizuje sastanak i trening za unapređenje bezbednosti novinara u četvrtak 07. decembra 2023. godine u prostorijama Naučno – tehnološkog parka u Čačku na adresi Narodnog ustanka 2.  

Otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini za cilj ima direktnu razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija.

“Želimo da unapredimo komunikaciju, uspostavimo poverenje, povećamo osetljivost na slučajeve nasilja i pretnji i unapređenja funkcionisanja institucija,” navodi se u pozivu.

Prisustvo sastanku su najavili:

– predstavnik OEBS-a,

– Anka Bradić, javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Čačku,

– Srđan Božović, javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Užicu,

– Vladimir Brković, javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku,

– Vladimir Bošković, javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu,

– Jelena Tomović, javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u G.Milanovcu,

– Stevan Bošković, javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Požegi,

– Bratislav Prelić, Ivan Milutinović, Dušan Negojević ispred MUP-ai članovi stalne radne grupe.

Sastanak Stalne radne grupe počinje u 10 časova a uslediće ANEM-ov trening za unapređenje bezbednosti medijskih radnika od 12.30h do 15.30h.

Ovakvi sastanci su planirani u 15 gradova Srbije u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije. Do sada su održani u Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici i Novom Pazaru u cilju upoznavanja novinara sa mehanizmom rada SRG kao i njihovog povezivanja sa lokalnim kontakt tačkama u tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi na tom nivou bila postignuta dinamična i otvorena saradnja novinara, tužilaca i policije. 

„Očekujemo prisustvo novinara i urednika medija, ne samo onih koji imaju otvorene slučajeve ili neprijavljene slučajeve ugrožavanja bezbebednosti, već svih kako bi se upoznali sa načinom rada SRG i kontakt tačaka, kako bi se bliže upoznali, razmenili podatke predstavnici tužilaštva i policije sa novinarima i urednicima i kako bi se predstavnici u SRG informisali o ključnim problemima medija,“ dodaje se u pozivu organizatora.

 Trening za medijske radnike i radnice vodiće Branko Čečen, nekadašnji dugogodišnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, novinar, urednik i iskusni predavač. Tokom treninga on će sa učesnicima razgovarati o pojavnim oblicima nasilja i pretnji te načinima prevencije i zaštite, kao i o relevatnom pravnom okviru i konkretnim mehanizmima koje ugroženi novinari mogu da koriste u zaštiti svoje bezbednosti.

Svi koji žele da učestvuju na sastanku i radionici mogu se prijaviti na adresu anem@anem.org.rs do utorka, 05.12. 2023. godine ili na telefon 060 4050486.

Izvor: Cemaforum.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Otvoren jubilarni Minijaturni bijenale 10

Sledeći članak

Radovi na asfaltiranju Ulice Mladena Žujovića