• 9 jula, 2020

U istoriju srpskog glumišta, ulazi bivši napušteni kućni ljubimac

„SAVLADALA“ ULOGU Dora u predstavi „Silvija“, foto: M. Bošnjak

STVARNOST „REČIMA“ – PSA!

Sada udomljena keruša Dora „igra“ glavnu ulogu u predstavi „Silvija“

Na scenu i u istoriju srpskog teatra, uživo, pred publikom, svojom glavnom „ulogom“ u predstavi „Silvija“ ulazi – jedan pas! Zanimljiva je to, intrigantna priča o savremenoj stvarnosti „prepričana“ uz ugla gledanja oštroumne „kritičarke“ keruše Dore, koju je na scenu Milanovačkog pozorišta u Gornjem Milanovcu postavio poznati režiser i glumac Branko Knežević.

ORIGINALNO I MAŠTOVITO Režiser Branko Knežević, foto: M. Bošnjak

Predstava je već izborila plasman na završnicu Nacionalnog festivala „Milivojev štap i šešir“, koji se organizuje u čast Milivoja Živanovića i slavu glumačkog poziva u Požarevcu. Tradicionalni fest odložen je zbog epidemije kovid-19. Komad je uvršćen među šest najboljih na festivalima varoških pozorišta u 2019.

Dora je životinja tužne, čudne, ali na kraju ipak srećne sudbine, ovenčane slavom…!

Zatekli smo je napuštenu, kako gladna i promrzla čami blizu ulaza na Malu scenu našeg teatra. Usvojili smo je bez ijedne reči protiv, naprotiv! Jer, svima se smesta dopala. Dobila je ime Dora. Kao odbačeni kućni ljubimac, postala je ljubimac cele naše trupe. Budući da je vrlo pametna životinja, poverena joj je „glavna uloga“ u „Silviji“ – priča nam Predrag Lošić, jedan od članova ove glumačke trupe.

„SAVLADALA“ ULOGU Dora u predstavi „Silvija“, foto: M. Bošnjak

Tekstopisac komada je A. R. Garni. Bude li se smanjivala opasnost od zaraza korona virusom, igraće se na Maloj sceni i po Srbiji. Ne trebaju mu probe, jer je odlično uigran.

Komad govori o ljudima. Ali, ne kako ljudi vide sebe, nego kako nas vide drugi, u ovom slučaju pas! Pas koji je progovorio i u kome smo, kao u ogledalu, ugledali sva naša lica i naličja. I omogućio nam da se zapitamo sve ono, za šta smo mislili da nema potrebe da se zapitamo, umišljeni da znamo sve odgovore i da smo besprekorni, da okolo delimo neograničene količine ljubavi, ne razmišljajući da li je ta ljubav iskonska ili uslovna, sredstvo i potreba da se upravlja i vlada drugima. I tek kad se pojavi biće koje bezuslovno voli, onda sve to shvatimo. Ako shvatimo? – objašnjava reditelj Knežević.

ANSAMBL

U KOMADU igraju Tatjana Rašić koja „pozajmljuje“ ljudski lik „Silviji“ to jest Dori, zatim Danica Vučetić, Viktor Vujić i Mihailo Ristić. Knežević je i autor scenografije. Kostime je oblikovala Biljana Knežević, a uradila Nadica Simić. Majstor tona i svetla su Predrag Damnjanović i Goran Dragutinović, majstor scene Milan Aćimović.

foto: M. Bošnjak

 

Milorad BOŠNjAK

Violeta

Prethodni članak

Kadrovske promene u KOMPANIJI METALAC

Sledeći članak

Građani Srbije od sutra mogu u Evropsku uniju