• 13 avgusta, 2020

U poseti zaboravljenim Milanovčanima

foto: CSR G. Milanovac

U specijalizovanim ustanova za pružanje usluga i smeštaja iz oblasti socijalne zaštite širom Srbije, kao što su gerontološki centri, domovi za invalidna lica, za osobe lišene poslovne sposobnosti, ukratko sve one koji nisu u mogućnosti sami da se staraju o sebi, trenutno živi trideset troje odraslih Milanovčana.

foto: CSR G. Milanovac

Tokom godine na izmaku, timovi opštinskog Centra za socijlani rad posetili su ih skoro sve u ukupno četrnaest državnih Domova različitog tipa: u Novom Bečeju, Pančevu, Mladenovcu, Kragujevcu, Apatinu, Jagodini, Tutinu, Doljevcu, Toponici, Novom Pazaru, Stavnici, Smederevu.

foto: CSR G. Milanovac

Ovo je bila njihova želja koliko i obaveza jer, kako za GMinfo kaže direktor milanovačkog CSR, Aleksandar Jevtović, Centar dobija godišnje izveštaje kako ova lica tamo žive, ali je neophodno i da ih neko poseti, da se vidi ko i kako s njima postupa, šta im još treba, jesu li zbrinuti na dovoljno standardizovan način. CSR je osobama sa teritorijie naše opštine u Domovima za zbrinjavanje odraslih, tokom poseta odneo pakete iz svojih zaliha sa odećom i sredstvima za higijenu.

foto: CSR G. Milanovac
foto: CSR G. Milanovac

Čini mi se, međutim, da je za njih ipak mnogo važnije to što mogu da pokažu emocije pred nekim svojim, – ocenjuje Jevtović. – Pazite, većina njih nema ni srodnike, oni su praktično zaboravljeni od svih, i to su vrlo dirljivi susreti. Doživljavaju nas kao jedine rođake, ljude iz njihovog grada. Grle nas, raduju se, izljube. Jednostavno, njih niko drugi ne posećuje godinama.

foto: CSR G. Milanovac

Pored toga, CSR iz matične opštine posreduje u slučajevima kada je za neku od ovih osoba potrebno izvaditi različita lična dokumenta i obaviti administrativni posao u njihovo ime u opštini. Milanovcu najbliže ustanove za smeštaj odraslih osoba koje o sebi ne mogu da se staraju, su dve državne u Kragujevcu i jedna privatna kod Čačka. Ukupni kapaciteti u Srbiji su svakako nedovoljni, ističe Jevtović, pa zato i u ovakvim oblastima brige o ljudima imamo takozvane liste čekanja.

foto: CSR G. Milanovac
foto: CSR G. Milanovac

Zato je ministarsvo u drugoj polovini godine, i ja mislim da je to dobro rešenje, počelo da primenjuje odluku o plaćanju smeštaja za pomenuta lica i u privatnim domovima. Znači, ako jedna osoba bude više puta odbijena kad traži smeštaj, automatski mi (CSR), kao uputni organ, možemo računati na to da im smeštaj tražimo van ograničenih kapaciteta, a država će onda tim privatnim Domovima refundirati troškove.

foto: CSR G. Milanovac
foto: CSR G. Milanovac

Prema Jevtovićevim rečima, uslovi u kojima ovi Milanovčani žive uglavnom su iznenađujuće dobri. U Novom Pazaru, Pančevu i Novom Bečeju naročito. Domovi su čisti, osvetljeni, opremljeni teretanama, prostorom za rekreaciju, uređenim parkovima, izdvojenim bungalovima, koji nose imena brojnih donatora, čiji doprinos ovako solidnoj slici jednog zaboravljenog vida života u Srbiji, izgleda nije mali. Toko 2019. godine CRS u Gornjem Milanovcu primio je 15 zahteva za smeštaj u specijlaizovane Domove. Većina zahteva stigla je od starih lica, za odlazak u gerontološke ustanove.

M.Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

“Voleo bih da vidim tog sudiju koji ga je oslobodio”: Igor Jurić o Malčanskom berberinu

Sledeći članak

Na turniru trijumfovali FK „Takovo“ i „IIS Material Handling“