• 25 juna, 2021

U toku proces spajanja Opšte bolnice i Doma zdravlja u jedan zdravstveni centar

foto: gminfo.rs

Milanovački većnici na danas održanoj 12. sednici Opštinskog veća usvojili su i Izveštaj o radu i finansijskom poslovanju Doma zdravlja Gornji Milanovac za 2020. godinu, kao i izmenu i dopunu finansijskog plana ustanove „Sportsko – rekreativni centar“ Gornji Milanovac za 2021. godinu.

Predsednik opštine Dejan Kovačević naglasio je većnicima da je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja doktor Aleksandar Čivović, na današnjoj sednici podneo poslednji finansijski izveštaj većnicima, s obzirom na to da je počeo proces pripajanja Doma zdravlja Opštoj bolnici u jedinstveni Zdravstveni centar.

foto: gminfo.rs

U toku prošle godine došlo je do prelaska Doma zdravlja iz ingerencije Lokalne samopurave u nadležnost ministarstva, što znači da svi finansijski kapaciteti su sada sto odsto na republičkom nivou. Cilj nam je bio da zaposlimo na neodređeno vreme sve zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje koji nisu imali rešen status. Dom zdravlja smo podigli na noge i sada je u nadležnosti ministarstva. Formlani proces spajanja donet je zaključkom Vlade početkom marta i krenulo se u proceduru, kada će se ona završiti više nije toliko ni bitno, jer sada oni rade, maltene, kao jedna ustanova. Formalno pravno vršilac dužnosti direktora Bolnice je doktor Predrag Šutić i on je imenovan kao v.d. direktora Zdravstvenog centra. Očekuje se formalizacija odnosa i njegovo upisivanje u APR – rekao je Dejan Kovačević.

foto: gminfo.rs

On je smatra da neće biti viška zaposlenih u okviru Zdravstvenog centra, već da će se preraspodelom radnih mesta doći do najidelanijeg rešenja.  Kovačević navodi da će Opština i dalje pomagati Zdravstveni centar u skaldu sa svim zakonskim mogućnostima.

– Cilj je da svakom našem građaninu zdravstvena zaštita bude dostupna. Očekujem u toku juna i početak druge faze rekonstrukcije Bolnice, da konačno dobijemo jedan moderan Zdravstveni centar. Trudićemo se i da ga kadrovski osposobimo, da nam u njega dođu mladi lekari. Vidim da se doktori Šutić i Čivović trude da dovedu lekare sa strane, s obzirom na to da kod nas na birou lekara nema, tako da uz novi Zdravstveni centar očekujem da dobijemo novi kadar kao i novu opremu sa čime ćemo se ubuduće ponositi – navodi Kovačević.

foto: gminfo.rs

On ističe da je Aneks SRC Breza pre desetak dana dobio upotrebnu dozvolu, što je i Opštinske većnike, izvestio Predrag Marković direktor ove Ustanove, a svečano otvaranje planirano je za kraj maja.

Upotrebna dozvola je dobijena pre desetak dana, očekujemo dolazak ministra Vanje Udovičića kao u  Sema Fabricija ambasadora i šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Nadam se da krajem meseca bude svečano otvaranje, nakon čega će sugrađani će moći da uživaju u teretani koja je opremljena najsavremenijom opremom, kao i u fintes sali – kazao je Kovačević.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid -19 u GM: U milanovačkoj opštini registrovano još 7 zaraženih

Sledeći članak

Kovačević: Radovi na Brusničkoj školi u punom jeku