• 3 avgusta, 2020

Uprava za šume poklanja sadnice svima koji žele da pošume svoje imanje

foto: pixabay.com

Državna Uprava za šume ponudila je besplatno sadni materijal građanima koji žele da na svojim posedima većim od pet ari zasade drveće, objavljeno je u pozivu na sajtu Uprave koja je deo Ministarstva poljoprivrede, prenosi portal kamatica.com.

Građani koji imaju šumsko zemljište sa dokazom o vlasništvu mogu da se obrate najbližem registrovanom šumskom rasadniku i tako prijave za besplatno dobijanje sadnog materijala.

Za besplate državne sadnice mogu da se prijave i građani koji imaju poljoprivrednog zemljište uz prethodnu obavezu da kod Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede dobiju saglasnost za pošumljavanje.

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal zaključiće ugovor sa građaninom po kome će obaveza rasadnika biti da obezbedi sadni materijal i pruži uputstva a građanina da poštuje uputstva i posadi sadnice na svom zemljištu.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika sa kojih u Srbiji ima 55, sa kontaktima, postoji na sajtu Uprave za šume.

Trošak ovakvog od države podržanog načina sadnje snosi Budžetski fond za šume Republike Srbije a pravo na podršku ostvaruje se preko konkursa na kojima učestvuju pravna lica ili preduzetnici koji imaju registrovane rasadnike.

Uputstvo o dodeli besplatnih sadnica za pošumljavanje – Link – Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za šume https://upravazasume.gov.rs/dodela-besplatnih-sadnica-za-posumljavanje/

Saša Ratković

Prethodni članak

Održana Javna rasprava povodom izrade Programa razvoja turizma opštine G. Milanovac

Sledeći članak

Prodajem