• 5 јуна, 2020

Usvojene izmene: Šta treba da znate ako menjate pasoš

foto: pixabay.com

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u sredu izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, sa 132 glasova „za“.

Jedna od novina je da se pasoš može izdati s kraćim rokom važenja od do sada utvrđenih 10 godina, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac to dozvoli u slučajevima utvrđenim zakonom, piše B92.

Novina je i da će šest meseci pre isteka pasoša građani moći da podnesu zahtev za izdavanje novog, a kada je u pitanju proglašavanje pasoša nevažećim, to od sada treba da se uradi samo na sajtu MUP-a, odnosno više ne treba da se oglašava u „Službenom glasniku“.

Prema izmenama i dopunama, deci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje s rokom važenja od tri godine, a deci uzrasta od tri do 14 godina s rokom važenja od pet godina, dok se licima kojima se iz objektivnih razloga privremenog karaktera ne mogu uzeti otisi prstiju pasoš izdaje s rokom važenja od godinu dana, a ako se otisci prstiju ne mogu uzeti trajno, pasoš se izdaje s rokom od 10 godina.

Izmenama i dopunama je utvrđeno i da osobama koje u periodu od pet godina izgube ili oštete dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje s rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obrazlažući predložene izmene i dopune, kazao je da je njihov cilj pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

„Građani će imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje”, rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju oglašavanje nevaženja pasoša, Stefanović je naveo da se novinama izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa.

„Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine, a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava“, dodao je ministar.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Srbije i Evropske policijske kancelarije. Potvrdili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

 

Violeta

Prethodni članak

Karate klub „Milanovac“ jedan od najuspešnijih na Kupu Srbije

Sledeći članak

Rukomet (ž): Metalac AD – Pazar 2003