• 6 јуна, 2020

Vađenje krompira – Kad bi cena pratila rod i kvalitet

foto: gminfo.rs

U podsuvoborskim selima ovih dana je kampanja vadjenja i kupljenja krompira.

Retko kada se desilo da su poljoprivrednici bili zadovoljni rodom, kvalitetom i cenom krompira. Tako je i ove godine, s tim što su se primedbe oko cene, izgleda, utopile u svakodnevnicu.

– Rod je dobar, s obzirom da na prosečnoj njivi i uz minimalne agrotehničke mere iznosi i do tri vagona. Takodje, i kvalitet je dobar, krompir je krupan, suv, bez oštećenja. Ipak, cena od oko 22 do 23 dinara nikako ne može biti zadovoljavajuća, jer je sve to u nivou prethodnih nekoliko godina, pa, čak i više od jedne decenije, a treba se samo zapitati koliko je, za sve te godine nafta poskupela. Proizvodjači imaju samo dva izbora: ili da krompir prodaju sa njive, direktno, po vladajućoj ceni, ili da lageruju u skladišta, pa kasnije prebiraju i tako nagomilavaju troškove, ali, sve sa nadom da će cena skočiti. Sve u svemu, kao jedna klasična kocka – kazuje za naš portal Milutin, jedan od osrednjih, ali, redovnih proizvodjača krompira iz „gornjih sela“.

Inače, kao i ranijih godina, veliki problem predstavlja radna snaga, pa je ovih dana u selima podno Suvobora dosta „uvozne“ radne snage, uglavnom sa juga Srbije.

Goran Trifunović, gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Druga likovna kolonija „Na izvoru zdravlja“

Sledeći članak

Kupujem