Kako je precizirala, vakcine protiv gripa stigle su u ponedeljak u Srbiju, a radi se o četvorovalentnim vakcinama proizvođača Abot iz SAD.

– Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su Torlakove trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja, rekla je za RTS direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Istakla je da će stručnjaci reći kada je najbolje vreme da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da je važno da je vakcina dostupna.

Radojević Škodrić je objasnila i da pravo na vakcinaciju protiv gripa o trošku države imaju svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima.

Podsetila je da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa, pošto su, kako je rekla, oni koji su bili vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od kovida.

Istakla je i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

FoNet