• 26.05.2024.

Veliki broj uzoraka meda falsifikat: Veterinarska inspekcija naložila vanrednu kontrolu

foto: pixabay.com/Three-shots

Veterinarska inspekcija je naložila vanrednu kontrolu proizvodnje i prometa meda u Srbiji nakon objave u medijima da su od 25 analiziranih uzoraka meda čak 22 falsifikata, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– Laboratorija koja je radila te analize meda nije ovlašćena da vrši službene kontrole te ove rezultate treba uzeti sa rezervom, navelo je Ministarstvo i dodalo da će, posle dobijenih rezultata vanrednih kontrola, objaviti nalaze.

Istaknuto je da u redovnim kontrolama, koje veterinarska inspekcija svakodnevno sprovodi, nije do sada bilo rezultata koji bi potvrdili navode u medijima o velikom broju falsifikata u analiziranim uzorcima meda.

– Istina je da smo se u prošlosti suočavali sa problemom pojave falsifikata na tržištu meda, ali smo zahvaljujući pojačanim kontrolama veterinarske inspekcije u proizvodnji i prometu meda, uspeli da udeo takve vrste proizvoda smanjimo na najmanju moguću meru, navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj inspekcijskih kontrola je, kako je istaknuto, da se potrošačima obezbede bezbedni i kvalitetni proizvode koji ispunjavaju sve propisane uslove, kao i da se u njihovim deklaracijama nalaze tačne informacije o sastavu i poreklu.

beta.rs

Violeta

Prethodni članak

Vakcine protiv sezonskog gripa od sledeće nedelje dostupne u domovima zdravlja

Sledeći članak

Ozoniranje 17: O istini i napadima na aktiviste je reč (AUDIO)