• 4 decembra, 2020

Venecijanske „Gracije“ izvedene u Gornjem Milanovcu

foto: kabinet predsednika opštine

Plesna predstava „Gracije“, kompanije Silvije Gribaudi iz Venecije, odigrana je sinoć na velikoj sceni Doma kulture u Gornjem Milanovcu, u okviru realizacije projekta „Karavan igre“, Nacionalne fondacije za umetničku igru.

„Gracije“ su sinoć dobro zabavile i nasmejale milanovačku publiku, koja je burnim aplauzom propratila sve ključne momente ove interaktivne plesne predstave. Inspirisana neoklasičnom skulpturom Antonia Kanove „Tri gracije“ koja predstavlja univerzalnu oznaku lepote, proporcija i mere, Silvija Gribaudi upravo ovaj estetski standard dovodi u pitanje.

Silvija Gribaudi, foto: kabinet predsednika opštine

– Veoma smo srećni što imamo šansu da, u ovim teškim vremenima za sve, dobijemo priliku da nastupamo. Tri gracije, odnosno, Gracije, postavljaju pitanje šta je lepota, radi se o boginjama koje su onemogućene da daju nešto društvu, da daju našem društvu radost i prosperitet. Dakle, šta ovi kvaliteti nude zajednici to je ono o čemu razmišljamo tokom nastupa – objasnila je koreografkinja Silvija Gribaudi.

Gracije, foto: kabinet predsednika opštine

Ova plesna predstava izvedena je premijerno u Italiji krajem 2019. godine. Beogradska premijera bila je zakazana za 9. april na Beogradskom festivalu igre, ali su zbog epidemiološke situacije u Italiji i vanrednog stanja u našoj zemlji, sva izvođenja bila otkazana.  Silvija navodi da su u Italiji pozorišta još uvek zatvorena za publiku.

Predstava je tokom ovog gostovanja u Srbiji, osim u Beogradu, odigrana još samo u našem gradu. Pre samog početka predstave publici se obratila direktorka Beogradskog Festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung.

Aja Jung, foto: kabinet predsednika opštine

– Ovo je jedna trupa i jedna predstava koja je vrlo posebna. Sinoć su igrali u beogradskoj operi „Madlenijanum“, ne mogu reći u prepunoj sali, bilo je poluprazno ili polupuno, onako kako epidemiološke mere zahtevaju, ali zaista sam zadovoljna što je publika bila radosna i što je uživala već od prvog momenta. Ova predstava nosi humor i samoironiju, videćete priču o Konovinim gracijama, ali iz jednog sasvim drugog, komičnog ugla – rekla je Jung.

Publici se obratio i Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac, istakavši da je naš grad otvoren za saradnju i da će i ubuduće pružati podršku kada je realizacija ovakvih projekata u pitanju.

Dejan Kovačević i Đorđo Markeđani, foto: kabinet predsednika opštine

– Večeras mi je pripala velika čast da se zahvalim gospođi Jung, što je ponovo za kratko vreme u Gornjem Milanovcu i što je ispunila obećanje koje prethodnog puta dala, a to je da će nas ubrzo iznenaditi sa nečim lepim. Takođe želim da se zahvalim gospodinu Đorđu Markeđaniju, koji je odvojio i vreme i novac da pomogne da se ovakva jedna izvedba desi i ovde u Gornjem Milanovcu – kazao je Kovačević.

Kompanija DDOR Novi Sad već sedam godina pruža veliku podršku Beogradskom festivalu igre, a predsednik izvršnog odbora Đorđo Markeđani, kaže da će se taj trend nastaviti, jer je za bolji život ljudi u Srbiji razvoj kulture izuzetno važan.

Đorđo Markeđani, foto: kabinet predsednika opštine

Ohrabrujem kompanije i ljude koji mogu da podrže kulturu novčano, da to urade, jer srpskoj kulturi je potreban novac privatnika. To je normalna pojava, filantropija i mecenstvo, mi to radimo, svako može to da uradi, sa 100, 500, 5000, 5 miliona evra, u zavisnosti od svojih mogućnosti – poručio je on.

Predstavu „Gracije“ milanovačka publika je dobro prihvatila, što nagoveštava i druga uspešna gostovanja plesnih trupa, koje će, nadamo se, podjednako uživati da rade na velikoj sceni, u predivnom ambijentu Doma kulture.

Kabinet predsednika opštine

Violeta

Prethodni članak

Čitalac reporter: Nepropisno parkiranje

Sledeći članak

Futsal: Banjica odnela ce plen iz Breze