• 18.05.2022.

ZATVOREN 3. Međunarodni susret TAKOVSKE CVETI

foto: gminfo.rs

Dodelom nagrada i pobedničkih povelja TAKOVSKE CVETI, sinoć je završen 3. Međunarodni susret varoških pozorišta u Gornjem Milanovcu.

U konkurenciji pet predstava koje su postavili ansambali iz: BAG teatar iz Boljevca, UKC iz Smederevske Palanke, Pozorište ,,Raša Plaović”, Ub, Amaterski dramski studio „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska i Harelkin teater iz Postojine, Slovenija.

Sve predstave ocenjivala je Ivana DIMIĆ, dramaturg i pisac, dugodišnji direktor Ateljea 212 i drame Narodnog pozorišta i dobitnik NIN-ove nagrade.   

Ivana DIMIĆ, foto: gminfo.rs

Za najbolju predstavu festivala, po oceni stručnog žirija proglašena je predstava „Davitelj protiv davitelja“, Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana u režija Duška Aškovića, a u izvođenju pozorišta Raša Plaović, sa Uba. 

foto: gminfo.rs

Predstava „Davitelj protiv davitelja“ pozorišta „Raša Plaović“ sa Uba  bila je uigrana i stilski ujednačena. Poznata filmska krimi priča vešto je pretočena u uzbudljivu pozorišnu inscenaciju sa skladnom igrom velikog ansambla.

Danas kada su ansambl predstave retke i u profesionalnim pozorištima, ansambl sa Uba svojim entuzijazmom pokazuje da se protiv epidemije virusa straha i malodušnosti najbolje boriti  pozorištem i kulturom.

foto: gminfo.rs

Odlukom publike, odnosno žirija u senci (žiri iza kulisa) sastavljenog od istaknutih Milanovčava, pozorišnih poštovalaca, različite starosne dobi i poslovne orjentacije, za najbolju predstavu Susreta proglašena je predstava: EPITAF, autora Dore DElbjanko  u režiji Miroslava Petrovića, a u izvođenju pozorišta Ustanove Kulturni centar iz Smederevske Palanke. 

foto: gminfo.rs

Za najbolju mladu glumicu 3. Međunarodnog susreta varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI žiri je proglasio DUNJU VUJATOVIĆ za ulogu ONE u predstavi „Au što je to dobar pos o“, autora Miroljuba Nadovića Rikija u režiji Ognjena Todorovića, a u izvođenju AMATERSKOG DRAMSKOG STUDIJA „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska. 

Dunja Vujatović imala je veoma zanimljivu ulogu đavolove pomoćnice u predstavi iz Laktaša. Napravila je odličnu minijaturu veoma svedenim sredstvima i vrlo vešto.

foto: gminfo.rs

Za najboljeg glumca proglašen je MIŠEL KAPLAREVIĆ za ulogu Pere Mitića, davitelja u predstavi „Davitelj protiv davitelja“, Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana, režija Duško Ašković, pozorišta Raša Plaović, sa Uba.   

Mišel Kaplarević je komičnu ulogu Pere davitelja napravio originalno štedljivim sredstvima, bez ikakvih preterivanja u ekspresiji prikazujući tačno psihološki razvoj lika, elegantno i uverljivo.

Najbolja glumica 3. Susreta varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI, odlukom žirija je Anđela POPADIĆ, u ulozi Rade higijeničarke u predstavi  Miroljuba Nadovića Rikija, a u režiji Ognjena Todorovića, i izvođenju AMATERSKOG DRAMSKOG STUDIJA „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska. 

foto: gminfo.rs

Odigrala je nepretencioznu, vedru i komičnu Radu higijeničarku koja se nenadano našla u njoj ne razumljivom sukobu između kritičara i glumice u predstavi „AU ŠTO JE TO DOBAR POSO“. Dobar dramski zaplet, kompaktna režija i disciplinovana gluma veoma su doprineli da Anđela Popadić napravi upečatljivu ulogu. 

U čast pobednika 3. Međunarodnog susreta varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI,  pozorište ,,Na bedemu” iz Volokolamska, gradska oblast Moskve, Ruska Federacija. izvelo je predstavu SEDAM ČINIJA, SEDAM KAŠIKA, autorke Nine SEMJONOVE i rediteljke Olge  BURAKOVE.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Prijateljima iz Ruske federacije, opština Gornji Milanovac dodelila je Povelju TAKOVSKE CVETI i zahvalnicu opštine Gornji Milanovac za ogroman doprinos u razvoju srpsko – ruskih odnosa u oblasti kulture i za višegodišnju plodotvornu saradnju. Zahvalnicu je u ime opštine Gornji Milanovac uručila Jadranka Dostanić, zamenik predsednika opštine.

foto: gminfo.rs

Sve nastupe pratio je Dragi IVIĆ, producent, publicista i pozorišni kritičar. Koncepciju Trećeg susreta varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI, odabirom predstava postavio je Branko Knežević, selektor  festivala. 

NOSILAC POVELJE „Dragolju Draško Obrenović“ za 2021. godinu je Drago Maksimović 

foto: gminfo.rs

POVELJA je ustanovljena u znak sećanja na jednog od najistaknutijih članova MILANOVAČKOG POZORIŠTA, Dragoljuba Draška Obrenovića, koji je svojim radom i glumačkim kvalitetima šest decenija bio uzor generacijama glumaca Milanovačkog pozorišta i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike. POVELJA se dodeljuje najzaslužnijima za sveukupan, kreativan rad u Pozorištu u svim oblastima umetničkog stvaralaštva. 

Uz sve poslove koje je savesno obavljao na odgovornim dužnostima, Drago je pozorištu posvetio i više decenija umetničkog stvaralaštva.  Nemerljiv doprinos dao je napretku Pozorišta, a pedagoškim savetima, kao nagrađivani glumac posticao je stasavanje mnogih potonjih generacija mladih pozorišnih umetnika. 

Dragu Maksimoviću, POVELJU „Draško Obrenović je uručio Ljubiša Drinjaković, predsednik UO Milanovačkog pozorišta.

Milanovačko pozorište, uz podršku Kulturnog centra Gornji Milanovac organizator je manifestacije, a pokrovitelji su: Opština Gornji Milanovac, kompanije „Metalac“, „Rudnik i flotacija – Rudnik“, „Papirprint“, preduzeće MASS, GRAFOPRINT, i AIR TOURS, Muzeja rudničko – takovskog kraja i Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac.

V. Popović, gminfo.rs

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Pozorišna kritika: Dragi Ivić producent i kritičar – SPASAVANjE REDOVA IVANA

Sledeći članak

Dani Šilopajske panorame 2021