• 09.06.2023.

Zatvorena biračka mesta

foto: gminfo.rs

U Srbiji su večeras u 20 časova zatvorena biračka na kojima je 6.724.949 građana s pravom glasa biralo predsednika Srbije. Svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

Za glasanje je bilo otvoreno 8.396 biračkih mesta.

Republička izborna komisija najavila je da će preliminarne rezultate izbora saopštiti oko 22 časa.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

Današnji izbori su sedmi predsednički izbori od smene vlasti bivšeg režima na izborima 2000, a 11. od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata: Saša Janković (kojeg je predložila grupa gradjana), Vuk Jeremić (grupa gradjana), Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret), Saša Radulović (Dosta je bilo), Luka Maksimović (grupa gradjana), Aleksandar Vučić (Srpska napredna stranka i ostale članice vladajuće koalicije), Boško Obradović (pokret Dveri), Vojislav Šešelj (Srpska radikalna stranka), Aleksandar Popović (Demokratska stranka Srbije), Milan Stamatović (grupa gradjana) i Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine).

 

izvor:beta.rs

 

Zorica Knežević

Prethodni članak

Zatvorena biračka mesta u Gornjem Milanovcu

Sledeći članak

U Milanovcu na 61 biračkom mestu za Aleksandra Vučića glasalo 10.645 glasača