• 5 avgusta, 2021

ŽRK „Metalac a.d.“: Jubilej rukometa u našem gradu

Budućnost rukometa pionirke ŽRK „Metalac a.d.”

ŽRK „Metalac a.d.” je u predvečerje prethodne godine, tačnije 29. decembra 2019. godine, još jednom manifestacijom obeležio 60 godina postojanja rukometa u Gornjem Milanovcu.

Prvi deo obeležavanja ovog jubileja bio je u junu protekle godine. Susretom veteranki ŽRK „Metalac a.d.” i ŽRK „Radnički” iz Kragujevca, rukometašice koje su obeležile period od 2000-2015. godine, podsetile su prisutne na najveće uspehe kluba.

Drugi deo proslave počeo je turnirom mlađih kategorija. Rukometašice ŽRK „Metalac” iz Kraljeva, ŽRK „Kolibri” iz Gornje Trnave i ekipa domaćina, uzrasta 2005. godište i mlađe, su nagrađene medaljama sa posvetom jubileju.

Po završetku turnira utakmicu su odigrale veteranke koje su aktivno igrale u periodu od 1980-2010. godine, gde su se pojavile neke kojima bi se Milanovac mogao i sada ponositi, a među njima i Jovana Bartošić, bivša seniorska reprezentativka Srbije, nosilac srebrne medalje sa Svetskog prvenstva. Uz mnoštvo lepih poteza tokom cele utakmice, pokazale su da su sve one bile veliki deo rukometne igre ne samo u našem gradu, već širom Srbije i Crne Gore, a u njihovim akcijama uživali su i gledaoci koji su ih pratili i dok su bile aktivne igračice.

Veteranke, s leva: Jovana Bartošić, Olgica Pavlović, Jasmina Špreng, Branka Simić, Sanja Glišović, Sanja Armuš, Marija Lazović, Nevenka Kovačević, Milka Timotijević,Ana Nedeljković, Jelena Rašić, Zorica Jeremić, Suzana Torlaković i Zorica Novaković.

Svečanost je nakon utakmice nastavljena Svečanom skupštinom kluba koja je ovog puta imala samo jednu tačku dnevnog reda, dodelu priznanja svim učesnicima u 60-godišnjoj istoriji kluba u vidu zahvalnica, srebrnih i zlatnih plaketa.

Nosioci zahvalnica su svi učesnici u nekom vidu rada kluba. Oni koji su dali nešto veći doprinos i proveli duži vremenski period u klubu, nosioci su zlatnih i srebrnih plaketa.

Nosioci najvećeg priznanja – zlatne plakete su igračice iz najuspešnije generacije, kadetske prvakinje Srbije 2000. godine, članice najvišeg ranga takmičenja – Superlige 2001/02. godine, kao i nekoliko igračica koje su stasale da uz ovu šampionsku ekipu budu neprekidno u samom vrhu. Iz ovih generacija napominjemo reprezentativke Srbije Anu Nedeljković, Nevenu Gojković i najistknutije reprezentativno ime seniorske reprezentacije Srbije, Jovanu Bartošić.

Kadetske prvakinje Srbije, stoje s leva: Danijela Lazović, Ana Nedeljković, Ana Jevtović, Suzana Torlaković, Ivana Tanasković, Ivana Nedeljković, Sanja Glišović, Bojana Nedić, trener Slobodan Jevtović; sede: Nevena Gojković, Ana Nikolić, Marija Petković, Violeta Bojović, Jovana Bartošić i Katarina Ilić.

Nosioci zlatnih plaketa su i bivše igračice koje su pored igračkog doprinosa imale i zapaženo mesto u ostalim segmentima života i rada kluba, Senija Đuković, Marija Lazović i Nevenka Kovačević.

Veliki doprinos dala su i dva trenera koja su obeležila gotovo čitav ovaj period, a to su Milivoje Urošević i Slobodan Jevtović.

Bivše rukometašice sa trenerima, s leva stoje: S. Nenadović, J. Rašić, trener S. Jevtović, J. Špreng, S. Glišović, M. Timotijević, A. Nedeljković, M. Lazović, S. Torlaković, N. Stanković, trener M. Urošević; u donjem redu: A. Jevtović, T. Likić, J. Bartošić, S. Armuš, Z. Novaković, Lj. Terzić, O. Pavlović, N. Kovačević i R. Ivanović.

Neizostavno napominjemo i one koji su doprineli da sve bude kako jeste i da traje, a to su posthumno nosioci zlatnih plaketa iz redova rukometnih radnika: Živojin Andrejević, Predrag Andrejević, Petrašin Jakovljević i Milovan Marušić, dok su istim priznanjem nagrađeni i Dragoljub Vukadinović i Čedomir Filipović, kao i dugogodišnji saradnik i prijatelj kluba, direktor liga RSS Dušan Anić iz Aranđelovca. Sa međunarodne scene, zlatnu plaketu su dobili prijatelji kluba iz Italije, Franko Adami i Lorenca Kampeze, koji su omogućili klubu da četiri puta učestvuje na Međunarodnom turniru mira u Roveretu.

Priznanja su uručena i članovima porodica preminulih rukometašica Dragice Krasojević – Gage, Branke Marković (Bogdanović) i Jelene Zindović.

Posle dodele priznanja, na galeriji SRC „Breza” upriličen je skroman koktel gde su uz zakusku evocirane uspomene na proteklo vreme i događaje koji su ga obeležili. Ambijent sportske hale doprineo je da se svi prisutni osećaju prijatno, na čemu smo zahvalni Upravi ovog sportskog objekta.

Važno je istaći da je za ovaj jubilej veoma značajna i lokalna samouprava bez čije podrške nas ne bi bilo, a poseban značaj i zahvalnost zaslužuju preduzeće „Tipoplastika” i Kompanija „Metalac”.

ŽRK Metalac

Violeta

Prethodni članak

Dveri: Zašto su lažni izbori osnov svakog otrova u Srbiji

Sledeći članak

Kovačević o Lunjevačkom putu