• 5 avgusta, 2021

Dveri: Zašto su lažni izbori osnov svakog otrova u Srbiji

Dveri: 1. Glasanje nije tajno

Zakon o lokalnim izborima garantuje tajnost glasanja i štiti građane od primoravanja ili sprečavanja da glasaju, od pozivanja na odgovornost i traženja da se izjasne o svom glasanju„, kaže se u saopštenju Srpskog pokreta Dveri Opštinska organizacija Gornji Milanovac i dodaje:

„Ove odredbe obesmišljene su načinom prikupljanja potpisa za podršku izbornim listima, što predstavlja grubu zloupotrebu građanskih i demokratskih prava glasača. Stranke na vlasti i one bliske njima zloupotrebljavaju svoju poziciju i tako što preko reda i pre zakonski određenog roka zakazuju overu kod javnih beležnika u udarnim i najboljim terminima i bez vremenskog ograničenja trajanja. Namerno, na prevaru ili prisilom, prikupljaju maksimalno moguć broj potpisa i od neutralnih i neopredeljenih birača, kako bi se konkurenciji otežao posao i smanjio broj potencijalnih potpisnika.

O zloupotrebama, pritiscima i ucenama najbolje znaju naši sugrađani koji su zaposleni u organima lokalne administracije, javnim preduzećima i ustanovama. Pogotovo oni na određeno vreme i po ugovoru o delu. U predstojećoj kampanji očekivati je i pritsak na zaposlene u privatnim firmama čiju su vlasnici ucenjeni ili su visoki funkcioneri vladajućih stranaka. Ucenjeni su ne samo da moraju da potpišu liste već i da dovedu članove svoje porodice, prijatelje i komšije po unapred pripremljeni spiskovima, koji se kasnije pretaču u kapilarne glasove. Problem je što niko ne sme da prijavi takve ucene, jer će za nagradu dobiti otkaz i ko zna šta još pride. Kada ucenjivači budu sankcionisani možemo govoriti o zadovoljenju samo jednog od uslova za poštene i fer izbore.

Za ove, tek najavljene izbore, pojedine stranke bliske vlasti su već počele da spopadaju građane i da ih vrbuju. Prvo ih vrbuju da prihvate kandidaturu obećavajući im zaposlenje, njima ili članovima porodice, odborničko mesto koje donosi određen prihod, asfalt do kuće, subvencije itd. Pri tom namerno izostavljaju da im kažu da će samo prvi na listi biti odbornici, a svi ostali samo statisti. To neće zavisiti od toga koliko će potpisa prikupiti i koliko će glasova doneti listi.

Pored potpisa i pristanka da budu na listi, trebaće im uverenje o državljanstvu i još par dokumenata i malo para u startu. Moguće je da će kasnije neki od njih imati nešto od onoga što im je obećano, ali moraće prvo da plate overu kod notara za svaki potpis podrške. Sa tim bi trebali da računaju pre no što počnu sa svojim pohodom traženja i vrbovanja potpisnika.

Potpisnicima bi trebalo odmah da kažu da će potpise morati da daju kod notara u tačno određeno vreme, sa malim ili većim čekanjem u redu, sa ličnom kartom, matičnim brojem i adresom. Podnosilac liste će za svakog od njih morati da izvrši proveru biračkog prava.

Pored spiska sa svim ovim podacima, koji je sastavni deo dokumentacije koja se predaje izbornoj komisiji, obavezno ide i CD sa podacima o potpisnicima. A određene službe u opštini sve to zadržavaju i u elektronskom obliku u memorijama svojih računara.  Kruna svega je što svaki podnosilac liste ima pravo da pregleda (snimi i sačuva) spiskove podrške ostalih listi koje učestvuju na izborima.

To i ne bi bio neki problem da živimo u uređenoj i demokratskoj državi, ali…

Ustav i izborni zakoni garantuju tajnost glasanja, što se i koliko toliko sprovodi, ali zato je spisak lica koji podrže izbornu listu javan i što je najgore i te kako se zloupotrebljava“, stoji u saopštenju koji potpisuje medijski tim OO Dveri Gornji Milanovac

Violeta

Prethodni članak

KK Takovo: Karate seminar početkom aprila

Sledeći članak

ŽRK „Metalac a.d.“: Jubilej rukometa u našem gradu