• 30.04.2024.

Sutra otvaranje ponuda za Moravski koridor

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će sutra biti otvorene ponude na tenderu za izgradnju Moravskog koridora, izrazivši očekivanje da će Vlada u narednih desetak dana doneti odluku o strateškom partneru.

Mihajlović je u izjavi za Televiziju Prva objasnila da se Vlada opredelila da gradi Moravski koridor koji će povezati stotine hiljada ljudi od Kruševca do Čačka, kao i Koridor 10 sa auto-putem “Miloš Veliki”, ali i sa budućim auto-putem ka BiH.

Nakon otvaranja ponuda zasedaće komisija koja će vrednovati ponude. U pripremi javnog poziva išlo se do najsitnijih detalja, a pre toga su doneti poseban zakon, podzakonska akta i puno kriterijuma je predviđeno kako niko ne bi imao prednost, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, procenjena vrednost izgradnje Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate–Preljina, od 800 miliona evra, utvrđena je na osnovu činjenice da je reč o tri projekta u jednom.

Projekat Moravskog koridora nije samo izgradnja auto-puta, to je i regulacija reke Morave i njenih pritoka, kao i izgradnja telekomunikacione infrastrukture, precizirala je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ponovila da Srbija kreće u izgradnju 650 kilometara novih auto-puteva, i da je cilj da na budućim projektima domaće firme budu partneri stranim kompanijama.

Domaće građevinske firme, kako je napomenula, već sada su prisutne na izgradnji svih auto-puteva i rehabilitacijama, ali će se truditi da u narednom periodu budu partneri stranim firmama kako bi lakše mogli da konkurišu na projektima.

Ona je istakla da je do sada bilo reči o tome kako domaće firme mogu da se udruže da bi lakše ispunile kriterijume, ali da će se razmatrati i kako da im se pomogne u nabavci opreme i da im se daju određene garancije koje će im olakšati dobijanje poslova.

Prema njenim rečima, projekat Šumadijskog koridora “Vožd Karađorđe” kreće praktično od nule jer će se raditi kompletna projektno-tehnička dokumentacija, a početak radova se može očekivati 2021. godine.

Mihajlović je precizirala da 650 kilometara novih auto-puteva koji će se graditi uključuju deonice Preljina–Požega i Novi Beograd–Surčin na auto-putu “Miloš Veliki”, kao i dve deonice auto-puta Beograd–Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina i od Požege do Kotromana.

Takođe, kako je dodala, tu spada i prva deonica auto-puta Niš–Merdare–Priština od Niša do Pločnika, Fruškogorski koridor, auto-put i brza saobraćajnica Ruma–Šabac–Loznica, Moravski i Šumadijski koridor.

Saša Ratković

Prethodni članak

Asfaltirano 500 metara lokalnog puta Beršići – Galič

Sledeći članak

Večeras „Vrljika“, “Plišani Mališan” i “Cactus Fields”