• 15 maja, 2021

Biblioteka preporučuje da pročitate…

foto: bibliotekagm.com

Prilikom odabira naslova često se traži savet onih koji prate aktuelne i popularne naslove i autore. Kvalitetna preporuka uvek se može dobiti u Biblioteci „Braća Nastasijević“ odakle izdvajaju dva naslova kao najuži izbor za čitanje tokom praznika.  

AKVARELI ENGELOVOG GRADA Juka Vikila

Nemački arhitekta Karl Ludvig Engel došao je u Helsinki 1816. godine da započne svoje životno delo: izgradnju glavnog grada Finske. Akvareli Engelovog grada napisani su kao dnevnik koji oživljava Helsinki s početka XIX veka i oslikava portret čoveka koji se poistovećuje sa rastućim gradom i ljudima u njemu. Knjiga Akvareli Engelovog grada dobila je najveće priznanje u Finskoj, prestižnu nagradu „Finlandija“.

foto: Biblioteka „Braća Nstasijević“

„Knjiga je pravi dragulj. Ovaj vetroviti grad oblikuje pejzaž arhitektine duše. Vikila stvara velike slike malim potezima četkice: kratke zabeleške u dnevniku prerastaju u grad, a onda i u Engelovu životnu priču.“
Žiri nagrade „Finlandija“

Juka Vikila (Jukka Viikilä) rođen je 1973. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Pozorišnoj akademiji u Helsinkiju, a studirao je i na Pop i džez konzervatorijumu. Pre ovog romana objavio je dve zbirke pesama. Radi kao dramaturg u Finskom narodnom pozorištu u Helsinkiju.

Izdavač:Akademska knjiga

 

Biblioteka preporučuje, dečje odeljenje

PIPI DUGA ČARAPA U VODAMA JUŽNOG MORA Astrid Lindgren

Pipi Duga Čarapa je najjača devojčica na svetu, a ako pitate Tomija i Aniku, i najbolji prijatelj kakvog bi svako poželeo. Pipi živi u Vili Vilobrdi sa konjem i majmunom, ima mašte napretek i kovčeg pun zlatnika. Otkako se doselila u mali, malecki grad zabavi nema kraja!

foto: Biblioteka „Braća Nstasijević“

Pipi nikada ne prestaje da oduševljava i iznenađuje svoje drugare, pa zar je čudno što će jednog dana odlučiti da ih povede na ostrvo Kurekuredut na kojem vlada njen tata, kapetan Jevrem Duga Čarapa? Tamo će se izboriti sa pohlepnim banditima i halapljivim ajkulama i ludo se provoditi sa malenim Kuredutima. Ali to nije sve! U međuvremenu će otkriti novu reč i sa drugarima podeliti Neporastisal – jer zašto bi iko zaista želeo da odraste?
Pipi Duga Čarapa u vodama Južnog mora treća je knjiga o avanturama najpoznatije junakinje švedske književnosti za decu.

Izdavač: ODISEJA

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Promocija knjige „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama“

Sledeći članak

Stefanović: Odluka o obaveznom vojnom roku u septembru ili oktobru