• 05.12.2023.

Dani Mije Aleksića 26. septembar – 10. oktobar 2023

Sto godina od rođenja Mije Aleksića

U čast Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta koji je pre 100 godina rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac) Kulturni centar i opština Gornji Milanovac od 26. septembra do 10. oktobra 2023. godine oganizuju, “Dane Mije Aleksića”, festivalsku manifestaciju kulture i umetnosti.

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj. Nastojeći da mu se na adekvatan način oduže, grad pod Rudnikom i Kulturni centar, koji od nedavno nosi ime velikog Mije su pokrenuli festivalsku manifestaciju kako bi stalno obnavljali sećanje na njega i ujedno, na buduće generacije preneli taj neverovatni životni i glumački duh koji je pratio velikog umetnika.

Nakon višegodišnjeg istraživanja karijere Mije Aleksića utvrđen je model manifestacije. Okosnica je savremeno stvaralaštvo: pozorišna, filmska, likovna, muzička i vizuelna umetnost. Manifestaciju uputpunjuju oblasti koje se odnose na: otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Obeležavanje 100 godina od rođenja Mije Aleksića, 26. septembra 2023. godine započeće predstavljanjem retrospektivne izložbe Bobana Stefanovića “Mija Aleksić – biti glumac”. Za razliku od premijernog predstavljanja 2013. godine izložba je upotpunjena brojnim fotografijama i dokumentima.

Program obeležavanja 100 godina od rođenja Mije Aleksića od 20 sati biće upotpunjen predstavom O SOLO MIJO, koja je zamišljena kao omaž velikom glumcu. Predstavu je na scenu postavio reditelj Ivica Vidanović. Scenario potpisuje Božidar Knežević, a uloge tumače: Radomir Nikolić, Ivan Perković i Sofija Ristić.

Na otvaranju manifestacije Dani Mije Aleksića Branimiru Brstini jugoslovenskom i srpskom pozorišnom, televizijskom i filmskom glumcu biće uručena prestižna nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” koju dodeljuje Kultrni centar.

Zbog Dana žalosti programi Kulturnog centra za 27. septembar pomereni za narednu sedmicu

Vlada Republike Srbije proglasila je sredu, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

Zbog Dana žalosti Kulturni cenatar “Mija Aleksić” sve programe najavljene za sutra, u okviru obeležavanja Dana Mije Aleksića i Međunarodnog filmskog festivala otkazuje za iduću sedmicu.

O novim terminima naknadno ćemo obavestiti.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Ovo je školski toalet u Trećoj osnovnoj

Sledeći članak

Protest prosvetara, predati zahtevi Vladi Srbije