• 19.07.2024.

Protest prosvetara, predati zahtevi Vladi Srbije

foto: pixabay.com, ilustracija

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika predali su Vladi Srbije svoje zahteve, čime je završen današnji protest. Sindikalci traže da se zarada zaposlenih u obrazovanju izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i izradi Strategija za povećanje u narednom periodu, kao i da se odmah, u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete, poveća dodatak odeljenskim starešinama. Jedan od zahteva je i da se smanji obim pedagoške administracije u školama. Po rečima predstavnika sindikata, u školama je nastava redovna.

Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije traže da se zarade zaposlenih u obrazovanju odmah izjednače sa prosečnom zaradom u Srbiji i izradi Strategija za povećanje u narednom periodu.

Zatraženo je i da se odmah, u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete, i na osnovu formulacije Radne grupe, poveća dodatak odeljenskim starešinama.

Jedan od zahteva je i da se smanji obim pedagoške administracije u školama u Srbiji.

Potpredsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Slavko Derenj rekao je da se na Beogradskom univerzitetu na konkurs za prijem studenata prijavilo sedam kandidata za nastavnika hemije, 13 kandidata za nastavnika matematike, a za nastavnika fizike samo jedan kandidat.

On je naglasio da su svuda po Srbiji prazne ili poluprazne katedre za nastavne smerove. Derenj je rekao da mladi ne žele da rade u prosveti zbog malih zarada.

„Kada se mlad čovek posle master studija zaposli u obrazovanju njegova osnovna zarada u 2023. godini iznosiće 76.069 dinara ili 88 odsto prosečne zarade u Srbiji“, istakao je Derenj.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miloš Mrdak rekao je da su opet došli pred zgradu Vlade, „ispred njihovog zida plača“.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Marina Milenković rekla je da su zaposleni u visokom obrazovanju diskriminisani, jer se u Zakonu navodi da je delatnost visokog obrazovanja prioritet Republike Srbije, a u isto vreme je osnovica za obračun plata na fakultetima niža nego osnovica u srednjim i osnovnim školama.

Ona je rekla da zaposleni na fakultetima do petog stepena obrazovanja nemaju ni minimalnu zaradu, već fakulteti dotiraju iz sopstvenih prihoda da bi isplatili minimalce.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije Nebojša Lazić tražio je od Vlade Srbije da se za vannastavno osoblje u prosveti koje ima treći, četvrti ili peti stepen obrazovanja, što hitnije koriguje koeficijent za isplatu zarada jer se to odlaže već 12 godina.

Predstavnica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Suzana Lazarević rekla je da se na zaposlene u vrtićima gleda kao na „trošak, a ne kao na investiciju u budućnost“.

Ona je rekla da bi, pored ostalog, zaposleni u vrtićima trebalo da budu plaćeni u skladu sa školskom spremom i da se poštuju zakonski normativi o broju dece u grupi.

rts.rs

Violeta

Prethodni članak

Dani Mije Aleksića 26. septembar – 10. oktobar 2023

Sledeći članak

Milošević (Zajedno OO Gornji Milanovac): Podrška prosvetnim radnicima