• 20.06.2024.

Ovo je školski toalet u Trećoj osnovnoj

„Neophodna nam je pomoć Opštine G. Milanovac ili Ministarstva prosvete ili milanovačkih privrednika kako bi sanirali toalet na prvom spratu OŠ „Sveti Sava“, jer sanitarni uslovi u njemu su katastrofalni. Fotografija ne može da dočara smrad tih toaleta. To je kao kada uđete u štalu. To je strašno“, kazao je za GMinfo na početku razgovora Ivan Stevanović, predsednik Saveta roditelja te škole.

On kaže da je sanitarni čvor na prvom spratu Treće osnovne škole u veoma lošem stanju, pločice su oštećene, zidovi ispucali, čučavci korodirali…

Toaleti su u lošem stanju da pojedina deca ne žele da kroče tamo. Moja ćerka je pitala da li mogu u tom toaletu da napravim nešto što nije onako ružno i braon. Dok je moju koleginicu dete pitalo kako da sedne na čučavac. To dete je prvi razred i ono ne zna šta je čučavac. Inače, kada dete pita ono drugo u koju školu ide i ono odgovori u Treću, odmah sledi reakcija – Fuj, tamo imaju čučavci. Među decom to se zna. Roditelji doniraju toalet papir, ubruse, sapun… Osnovno pitanje glas – dokle roditelji? Da li ima odogovornost i lokalna samouprava? Hoće li lokalna samouprava da odvoji novac za toalet ili neće – pita Stevanović.

On kaže da od osam toaleta, koliko ukupno broji školski toalet na prvom spratu, od toga jedan radi za devojčice, a jedan za dečake.

Fotografije toaleta, koji je u lošem stanju, prosledio sam u Kabinet Slavice Đukić Dejanović, nove ministarke prosvete, iz prostog razloga jer je direktorka na sastanku Saveta roditelja rekla da Opština nema para. Zbog toga sam se obratio za finansijsku pomoć ministarki i inspekcijskim službama – kaže Stevanović.

On navodi da je direktorka Gordana Nešković na sastanku Saveta roditelja, između ostalog, iznela par problema.

– Na sastanku, koji je trajao više od dva sata, direktorka je po tačkama, iznela izveštaj. Govorila o nagradama učenika ali pomenula i neke probleme kao što su čiviluci, stepenište, ocrtavanje linije za koš i problem toaleta… Ali preko tih problema je pretrčala lagano, zatim je nastavila izveštavanje. Kada smo stigli to tačke Razno, ja sam se javio i pitao s obzirom na to da je iznela probleme šta je preduzela da ih reši. Pitao sam da li ima neke predloge, alate za rešavanje, sugestije… Ona je odgovorila da nema novca – priča Stevanović.

Između ostalih, Ivan Stevanović predsednik Saveta roditelja Treće osnovne škole, obratio se i Republičkoj prosvetnoj inspekciji u Kraljevu.

– Inspektorka Svetlana Filipović odmah, nakon dva dana, poslala mi je odgovor. U kojem kaže da se obratila direktorki OŠ „Sveti Sava“ Gordani Nešković da vidi šta je ona preduzela da ovaj deo školskog prostora zadovolji građevinske i higijensko-sanitarne uslove kojima se garantuje fizička, zdravstvena i sanitarna bezbednost učenika. A, sa druge strane od ministarstva tražimo novac za sanaciju toaleta – ističe Stevanović.

On navodi da je od direktorke Treće osnovne tražio Plan rada Saveta roditelja koji, kako kaže, nije dobio. Ali mu je rečeno da će mu se neko javiti telefonom.

– Želeo sam da podstaknemo lokalnu samoupravu, a ujedno i da apelujemo na milanovačke privatnike, da nam pomognu. Ali ne znam dokle više privatnici da pomažu?! Dokle više? Oni ljudi rade svoj posao, a Opština ne radi svoj posao. Direktorku sam podsetio, a ministarka i ona zna, da ova opština posluje u suficitu već 30 godina. Da ima izuzetnu naplatu poreza i svega, a sa druge strane nema za našu decu. Neka se samo podsete izbornog slogana „Za našu decu“ i neka rade u skladu sa njim – poručio je na kraju razgovora Ivan Stevanović, predsednik Saveta roditelja OŠ „Sveti Sava“ u Gornjem Milanovcu.

Nakon što smo dobili fotografije i razgovarali sa predsednikom Saveta roditelja, Ivanom Stevanovićem, kontaktirali smo direktorku Osnovne škole “Sveti Sava”.

U vrlo neugodnom razgovoru sa direktorkom, Gordanom Nešković, ostali smo uskraćeni za odgovore.

Nešković je rekla da ne želi da komentariše.

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Intervju: Miodrag Gavrilović, DS

Sledeći članak

Dani Mije Aleksića 26. septembar – 10. oktobar 2023