• 3 јуна, 2020

Deset kratkih filmova o znamenitim ljudima našeg kraja – projekat udruženja Scio

foto: udruženje Scio

Znate li koji je rođeni Brusničanin dva puta izabran za ministra i šest godina bio na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti? Koji Milanovčanin je bio omiljeni pesnik Zorana Radmilovića? Da li ste čuli da je jedna Milanovčanka bila prijateljica i model Nadežde Petrović?

Odgovore na ova, i mnoga druga pitanja u vezi sa znamenitim ličnostima našeg kraja, daće vam učenici OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Momčilo Nastasijević“ iz Gornjeg Milanovca.

Naime, oni su sa svojim profesorkama srpskog jezika Vanjom Milošević i Natašom Buha učestovali u projektu „Moje mesto moj heroj“ čiji je nosilac udruženje „Scio“.

Zajedno su gradili priče o znamenitim ljudima Rudničko-takovskog kraja.

Neke ličnosti koje su “oživeli” kroz kratke filmove su poznatije, druge su bile duboko pohranjene u istoriji i kolektivnom sećanju.

Deset odabranih ličnosti, koje su obeležile različite epohe i pripadale različitim društvenim miljeima, ponovo pričaju svoje priče, ovog puta uz pomoć modernih tehnologija.

U narednim danima na našem portalu imaćete priliku da pogledate 10 kratkih filmova koji su proistekli iz projekta „Moje mesto moj heroj“.

O životima znamenitih ličnosti pričaće vam đaci, a u filmovima se pojavljuju mali glumci – amateri. Projekat je finansiran od strane Opštine Gornji Milanovac.

Moje mesto moj heroj – Mija Aleksić. Moj heroj koji je za dlaku izbegao streljanje u Šumaricama, a potom do kraja života zabavljao celu naciju. 

foto: udruženje Scio

Tekst čita: Bogdan Milenković, OŠ „Sveti Sava“ Gornji Milanovac

Udruženje Scio osnovano je u novembru 2017. godine u Gornjem Milanovcu. Članovi Udruženja su ljudi različitih profesija – nastavnici, dizajneri, programeri, politikolozi, filozofi… Povezuje ih želja da rade sa decom i omladinom i da se zajedno sa njima podsete pravih vrednosti u vremenu u kome se one lako mogu zaboraviti.

Udruženje je do sada realizovalo nekoliko projekata iz oblasti obrazovanja i kulture. Projekat “Moje mesto moj heroj” je njihov treći realizovani projekat.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Komentar – Batina i dva kraja

Sledeći članak

Lektira za ove dane: Prepoznatljivo beketovsko „čekajući“