• 25 februara, 2021

Dodeljene nagrade Beli labud

foto: gminfo,rs

Manifestaciju „Beli labud“ i ove godine organizovala je opština Gornji Milanovac u saradnji sa javnim preduzećima i ustanovama, a u cilju zaštite, unapređenja i očuvanja životne sredine.

Nagrada „Beli labud“ dodeljena je u sedam kategorija i to za najlepše uređeno seosko i gradsko dvorište, najlepši balkon, zatim dvorište objekta kolektivnog stanovanja, prostor oko poslovnog objekta, školsko dvorište, ali i najlepši projekat uređenja zelenih površina „Mihajlo Simović“.

foto: gminfo,rs

Predsednik komisije i šef kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac Nevena Obradović izjavila je da je ova godina svima bila borbena i puna iskušenja.

– Veoma sam ponosna na sve nas što smo zajedničkim trudom i radom doprineli da je pamtimo i po lepom, a ova manifestacija upravo tome svedoči. Komisija je imala težak zadatak i uspela da obiđe svih 44 kandidata koliko se prijavilo. Rečenica Fjodora Dostojevskog da će lepota spasiti svet je isitinita. Ali svet će spasiti i solidarnost i rad i briga o ljudima i životnom okruženju – rekla je Obradović.

foto: gminfo,rs

Ona je istakla da su svi učesnici koji su ispunjavali uslove za učešće na konkursu, na osnovu Odluke o ustanovljenju manifestacije “Beli labud”, bodovani i nagrađeni u skladu sa propisanim kriterijumima.  Pravo učešća imali su držaoci parcela i objekata na teritoriji opštine Gornji Milanovac, pod uslovom da u prethodnih pet godina nisu nagrađivani ovom nagradom u kategoriji u kojoj konkurišu.

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine kazala je da su i ove godine dobitnici nagrada ulepšali naš grad, kao i svoje balkone, dvorišta…

foto: gminfo,rs

Svake godine radimo na tome da gradimo dobar i kvalitetan odnos prema zaštiti životne sredine u našem gradu. Kao što vi doprinosite tome tako što brinete o svojim dvorištima i balkonima tako i opština svake godine preko Kancelarije za zaštitu životne sredine izdvaja 15 miliona dinara na poboljašnje kavaliteta i uslova rada te kancelarije kao i za rad javnih preduzeća. Trudumo se i da najmladjim sugradjanima objasnimo da je briga o okolini veoma važna i da tokom celog životu treba da joj posvećuju pažnju – kazala je Dostanić.

foto: gminfo,rs

Iz budžeta opštine Gornji Milanovac za nagrade je izdvojeno 250.000 dinara, za prva tri mesta opredeljeni su novčani iznosi u kategoriji za najlepše uređeno seosko domaćinstvo i gradsko dvorište u visini od 15.000, 10.000 i 8.000 dinara. Za kategoriju najlepša terasa izdvojeno je 9.000, 6.000 i 5.000 dinara.

Nagrada za najlepše dvorište objekta kolektivnog stanovanja su 10.000, 8.000 i 6.000 dinara, a za školsko 15.000, 10.000 i 8.000 dinara. Nagrade za najlepši prostor oko poslovnog objekta su 12.000, 10.000 i 8.000 dinara, za uređenje predela iznosi 15.000 dinara, dok je iz budžeta izdvojeno 76.000 dinara za vaučere, za devetnaest učesnika, u iznosu od 4.000 dinara koji mogu da iskoriste u radnji „Neven komerc“.

foto: gminfo,rs

Nagrade u kategoriji najlepše uređeno seosko domaćinstvo treću nagradu dele Milosava Milošević, Donja Crnuća i Ana Grbić, Velereč. Drugu nagradu dele Slavica Vesković, Koštunići i Dušica Kozoder, Teočin. Prvu nagradu dele dvorište porodice Sanje Pantović, Semedraž i Živka Obradovića, Koštunići.

Nagrade u kategoriji najlepše uređeno gradsko dvorište osvojili su: Treću nagradu dele Biljana Milisavljević, Ul.Rada Janićijevića 18, G. Milanovac i Nenad Vesovića, Ul. Nikole Lunjevice 87, G. Milanovac. Drugu nagradu dele: Bisa Krasojević, Ul. Lomina br.2, G. Milanovac i Jasmina Beljić, Ul. Rada Janićijevića br. 2, G. Milanovac. Prva nagrada: dvorište kuće porodice Nevena Draškić, Ul. Radisava Katanića br. 11, G. Milanovac;

foto: gminfo,rs

Nagrade za najlepše uređeno školsko dvorište – druga nagrada: OŠ „Takovski ustanak“ Takovo, izdvojeno odeljenje u G. Banjanima i OŠ „Desanka Maksimović“, izdvojeno odeljenje u Majdanu, dok je prva nagrada dodeljena OŠ „Momčilo Nastasijević“,  G. Milanovac. 

Nagrade za najlepše uređen prostor oko poslovnog objekta dobili – treća nagrada UR „Moje kafanče“ Ul. Heroja Draževića 12/A, G. Milanovac. Druga nagrada STZR„Vučko“  Klatičevo, a prva nagrada dodeljena je JKP „Gornji Milanovac“, Ul. Vojvode Mišića br. 23,  i restoran  „Takovski vrt 032“, Klatičevo.

foto: gminfo,rs

Za najlepše uređenu terasu, nagrade su dobili – treća nagrada balkon-terasa Jovanke Obradović, Ul. Dragiše Nikolića 25, G. Milanovac i balkon-terasa Slađane Đorđević, Ul. 17 NOU divizije 98, G.  Milanovac; druga nagrada balkon-terasa Katarine Filipović, Ul. kneza  Aleksandra 154, G. i balkon-terasa Nenada Trišića, naselje Ivice, Lamela 2/2, G. Milanovac. Prva nagrada za najlepši balkon-terasa otišla je u ruke Verice Kamaljević, Dragolj, G. Milanovac.

Nagradu za uređenje predela dobila je porodica Milene Ranković, Brusnica bb, Gornji Milanovac.

U skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, ove godine trdicionalna manifestacija „Beli labud“ održana je na otvorenom prostoru – amfiteatru spomen – parka „Brdo mira“

V. Popović gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

„Grad privrednih čuda“ Gornji Milanovac „zidale“ su i stipendije, a sada…

Sledeći članak

Oslikavanje Crkve Sv. Trojice u Gornjem Milanovcu