• 30.11.2023.

Dokumentarni film “Zarobljeno vreme“, gost večeri Peca Popović

U velikoj sali Kulturnog centra, u petak 25. oktobra, sa početkom u 19:30, biće prikazan dokumentarni film “Zarobljeno vreme“, čiji je glavni protagonista legendarni rok novinar Petar Peca Popović.

Priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu. Putovanje sa Pecom Popovićem kroz emotivni zavičaj i godine u kojima je rokenrol bio važan.

Celovečernji dokumentarni film „Zarobljeno vreme“ scenariste i reditelja Milana Nikodijevića koji je u proteklih godinu i po dana prikazan u gradovima Srbije i Evrope, 25. oktobra 2019. godine biće predstavljen i gornjomilanovačkoj publici.

Film o putovanju Petra Pece Popovića i njegovim susretima sa junacima i graditeljima jugoslovenske rok scene nagrađen je na šibenskom Solo music festivalu.

Povodom 45 godina od izdanja prvog „Džuboksa“ (izdanje „Dečjih novina“), Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje projekciju filma „Zarobljeno vreme“, reditelja Milana Nikodijevića, uz razgovor sa Pecom Popovićem, jednim od urednika „Džuboksa“, kao i izložbu posvećenu ovom časopisu.

Pre projekcije filma u holu ispred velike sale Kulturnog centra biće predstavljene izložbe “Đžuboks zaboravljeno vreme” i “Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva”. Autori postavki su viši kustosi Muzeja rudničko – takovskog kraja: Ana Cicović, Ana Ranković, Tanja Gačić i Aleksandar Marušić.

Otvaranje izložbe je u 19:30 sati.

„Džuboks“ je bio muzički časopis koji su izdavale gornjomilanovačke „Dečje novine“, od 1974. godine. Bio je to prvi časopis SFRJ koji se bavio savremenom muzikom.

Reč je o nekadašnjem pop – rok magazinu koji je svoje čitaoce rečju i fotografijom vodio na najveće svetske i domaće koncerte i festivale, preslušavao za publiku prve singlove novih grupa, detektovao buduće velike zvezde i uvodio ljubitelje u svet novih žanrova, instrumenata i celokupne pop kulture.

Osim muzike magazin je predstavljao i srodne umetničke grane: film, fotografiju, strip. Na taj način postavio je temelje za buduće časopise koji su se kasnije bavili raznim oblicima gradske kulture.

 

 

 

Violeta

Prethodni članak

Ljubavni problemi, #6

Sledeći članak

Na Rudniku bez vode naselje Kolonija