• 26 маја, 2020

Doživotna robija za ubistvo i silovanje: Danas stupaju na snagu izmene krivičnog zakonika

foto: pixabay.com

Strože sankcije za sva dela kojima se ugrožavaju život, integritet i bezbednost građana Srbije

Izmenjeni Krivični zakonik, kojim su u Srbiju uvedeni doživotna robija, krivično delo napada na advokate i strože kazne za povratnike, zlostavljače, porodične nasilnike, napadače na službena lica, danas je stupio na snagu, pišu novosti.rs

Svako ko ubuduće napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu, a najviše na 12 godina.

Novi zakon predviđa strože kazne i za zlostavljanje i mučenje (umesto zatvora od godinu do osam godina, sada je od dve do 10 godina), nasilje u porodici (minimalna kazna je bila tri, sada je pet godina, a kada nastupi smrt maloletnog lica 10 godina), neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga (kazne su bile od šest meseci do pet godina, a sada je od dve do osam godina), ubijanje i zlostavljanje životinja (minimalna kazna više nije tri meseca, već pola godine).

Posebno će se strogo sankcionisati prodaja droge maloletniku, duševno oboleloj ili zaostaloj osobi, privremeno duševno poremećenom ili onome ko se leči od bolesti zavisnosti. Strože će biti sankcionisana i prodaja u školi ili njenoj neposrednoj blizini, zatvoru i popravnom domu, javnom lokalu ili na javnoj priredbi, ili pak ako je delo izvršio lekar, socijalni radnik, sveštenik, nastavnik ili vaspitač, koristeći svoj položaj.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglašava:

– Što se narko-dilera tiče, zaprećena je kazna od tri do 12 godina, a od danas svi koji se usude da priđu deci, da to rade u blizini škola ili u školama, angažuju maloletnike da prodaju narkotike, suočiće se sa kaznom od pet do 15 godina zatvora, čime se šalje snažna poruka da država to neće nemo da posmatra i da se ne isplati dilovanje narkotika.

Doživotna robija zamenila je dosadašnji zatvor od 30 do 40 godina, ali je takođe i alternativno dodata uz postojeću kaznu zatvora za počinioce dela protiv polne slobode. Tako zakon sudijama daje mogućnost da rešetke do kraja života dosude za teško ubistvo, obljubu nad detetom, nad nemoćnim licem ili zloupotrebom položaja, silovanje, ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, genocid i zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civila, zarobljenika, ranjenika i bolesnika, terorizam… Doživotni zatvor je predviđen pod određenim okolnostima i za one koji ugroze lica pod međunarodnom zaštitom.

Pokretač inicijative da se zatvor od 30 do 40 godina za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih zameni doživotnom robijom bio je Igor Jurić, otac devojčice Tijane (14), koju je 2014. ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

Za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje osuđeni po novom zakonu više neće moći da dobije manje od godinu dana, a maksimalna kazna kod najtežeg oblika dela podignuta je sa 10 na 12 godina. Ni nasilnici na stadionima ili javnim skupovima više neće moći da dobiju manje od godine, a kazna može ići do 12 godina.

Ceo tekst OVDE

Autor: novosti.rs

Violeta

Prethodni članak

U Moravičkom okrugu za 33 godine 46 HIV pozitivnih

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Aahhhaaa!!!