• 26 маја, 2020

U Moravičkom okrugu za 33 godine 46 HIV pozitivnih

ilustracija, foto: pixabay.com

Na teritoriji Moravičkog okruga od 1986. do 26. novembra ove godine ukupno je registrovano 46 HIV pozitivnih osoba, od čega su 32 osobe obolele od AIDS-a, a njih 14 je umrlo.

U Zavodu za javno zdravlje Čačak agenciji MNA je rečeno da je obolelih muškaraca od HIV-a skoro tri puta više nego žena, a najčešći način prenošenja je seksualnim putem.
Statistika pokazuje i da je HIV-om najviše inficiranih u dobi između 30 i 49 godina, a nešto manje uzrasta od 25 do 29 godina.

Povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side, Zavod za javno zdravlje Čačak vršiće besplatno, anonimno i poverljivo testiranje svih zainteresovanih građana.

Zavod za javno zdravlje Čačak povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i 1. decembra Svetskog dana bore protiv side, vršiće besplatno, anonimno i poverljivo testiranje svih zainteresovanih 29. novembra, 2, 3. i 4. decembra, u kancelariji broj 28 u Domu zdravlja u Čačku (preko puta parka), u vremenu od 15:00 do 16:00, potvrdio je za GMinfo direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku dr Aksentije Tošić.

Prema njegovim rečima svi sugrađani mogu se testirati i svake srede od 15 do 17 časova, tokom cele godine. Sve neophodne informacije mogu se dobiti svakog dana u Zavodu za javno zdravlje Čačak, na broj 032/310365

 

MNA/GMinfo

Violeta

Prethodni članak

Prodajem gume

Sledeći članak

Doživotna robija za ubistvo i silovanje: Danas stupaju na snagu izmene krivičnog zakonika