• 27.09.2023.

Dveri: Četiri dana obuke „Brzog čitanja“ kao trogodišnja plata profesora

foto: dveri.rs

Izveštaj Državne revizorske institucije o pravilnosti poslovanja opštine Gornji Milanovac otkrio je puno nepravilnosti, kažu u OO Dveri Gornji Milanovac.

Oni ističu da je na strani 43 Izveštaja, kao nepravilno sprovedena javna nabavka male vrednosti, navodi se nabavka pod oznakom JNMV 66/18, odnosno Ugovor broj 4-404-278 sklopljen sa dobavljačem Nataša Samardžić PR Studio za edukaciju škola intelektualnih veština Beograd, Zemun koji je zaključen dana 25.10.2018. godine. „Predmet Ugovora su usluge – Treninzi za razvoj kognitivnih kompetencija. Ukupna vrednost Ugovora je 1.640.000 dinara bez PDV-a, odnosno 1.968.000 dinara sa PDV-om,“  navode iz OO Dveri Gornji Milanovac.

Budući da se radi o malo neobičnom nazivu usluge, zainteresovali smo se da vidimo o čemu se radi. Pogotovu što je nedavno u medijima objavljeno da je isto bilo organizovano i ove godine, od strane istog „dobavljača“ i po istoj ceni – kažu predstavnici milanovačkog OO Dveri i dodaju:

U saopštenju na sajtu Opštine od 13.12.2018. piše: „Treninzi intelektualnih veština za učenike sa teritorije opštine Gornji Milanovac održani su u prostorijama OŠ „Momčilo Nastasijević“ i Gimnazije „Takovski ustanak“. Prvi trening „Brzo čitanje“ održan je 29. i 30. novembra, dok je drugi pod nazivom „Tehnike pamćenja“ održan 6. i 7. decembra. U ovoj osnovnoj školi organizovana je obuka za učenike od petog do sedmog razreda, dok su u Gimnaziji priliku da prisustvuju obuci imali učenici osmog razreda osnovnih škola kao i učenici srednjih škola. Obuku su realizovali edukatori beogradske Škole intelektualnih veština.“

Iz OO Dveri kažu da podržavaju obrazovanje dece, „ali četvorodnevna obuka je plaćena skoro dva miliona dinara“.

Da nije to malo mnogo? Kada se prevede u evre, to je oko 16.500 evra! Za taj novac profesor u našoj srednjoj ili osnovnoj školi radi svakodnevno dve, a možda i skoro 3 godine, sa tim novcem moguće je platiti osnovne troškove četvorogodišnjeg studiranja u Beogradu za bar 4 studenta koji su na budžetu, koji stanuju u domu i hrane se u menzi! Zato, jednostavno, postavljamo  pitanja kolika je bila nadnica predavača? Jer, 16.500 evra je 165 puta po 100 evra! Obuka je bila grupna i trajala samo 4 dana. Koliko je to moglo da bude predavača i da li su te veštine toliko velike i tajnovite da se moraju baš tako skupo platiti? Udžbenik za brzo čitanje sa vežbanjima može se kupiti za 1.200 dinara (10 evra). Da li je slučajnost što se na poziv za javnu nabavku i prošle i ove godine odazvao samo jedan, i treba li uopšte naglasiti, isti ponuđač? Ima li to veze sa nazivom i specifikacijom usluga koje su definisane „visokoučenim“ i za većinu građana nerazumljivim jezikom, a koji teško da je sastavio neko iz naše opštinske administracije?

U OO Dveri tvrde da na internetu se lako mogu pronaći škole koje rade iste „treninge“, i pitaju zašto od njih nisu prikupljene ponude?

Da li je slučajnost što na sajtu opštine nema dokumenta „poziv za podnošenje ponuda“ i da li je slučajno produžavan rok za podnošenje ponuda radi izmene konkursne dokumentacije? Naglasimo još jednom da se sve ponovilo i ove 2019. godine, a vidimo da je ista ova obuka ušla i u budžet za 2020. godinu, sa istim iznosom od 2.000.000 dinara. Građani će tako za 12 dana obuke, za tri godine, platiti 50.000 evra! Sigurni smo i da je planirano sklapanje ugovora sa istim „dobavljačem“! Očigledno je tim uigran i posao dobro razrađen – zaključuju iz OO SP Dveri Gornji Milanovac.

Violeta

Prethodni članak

Povratak – Tihi iz Malog

Sledeći članak

Ljubavni problemi, #08