• 22.09.2023.

Dveri GM o računima za vodu: Novi namet je pokrivanje troškova i gubitaka nečijeg nesavesnog rada

račun za april, račun za jul; foto OO Dveri GM

Na nedavno povećanje cena usluga Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac, reagovao je dopisom za medije opštinski odbor Dveri, pozivajući najpre, kako navode, „da direktor JKP-a prvo kazni sebe“ zbog propusta u obračunu po novim cenama na računima za vodu i druge usluge. Dverjani predlažu i neka praktična rešenja, postavljaju pitanja, otkrivaju kolika je zapravo, prema njihovoj računici, nova cena plaćanja vode. Dopis medijskog tima Dveri prenosimo u izvornom obliku.

Za greške na računima za vodu ne može biti samo jedan krivac, radi se o celokupnom lancu zaposlenih i njihovih nadređenih sve do direktora. Кo radi taj i greši, greške su sastavni deo svakodnevnog života. Nema nepogrešivih. Ljudski je priznati svoju grešku i popraviti je onako kako to treba, maksimalno vodeći računa da se oštećeni obešteti i nikao ponovo ošteti.

Na žalost nije prvi put da kritikujemo rad rukovodstva Javnog komunalno preduzeća Gornji Milanovac. Кritikovali smo i tu već ustaljenu praksu neredovnog očitavanja vodomera na teritoriji cele opštine, takođe i korišćenje službenih vozila za tu svrhu. Pre par godina su upravo te radnike angažovali da raznose Кovačevićev Informator. Poslednja dva očitavanja vodomera na gradskom području bila su u aprilu i sada krajem jula? A poskupljenje bi trebalo da važi od 1. jula. Voleli bi da znamo kako misle da tačno utvrde kolika je bila potrošnja vode u julu mesecu? Setimo se, tog meseca je bilo čestih kvarova i isključenja vode, takođe je bila na snazi zabrana korišćenja vode za zalivanje bašti, travnjaka, cveća i pranje automobila – restrikcija zbog suše.

Prema tome jedino rešenje koje neće biti opet na štetu građana koji redovno plaćaju svoje račune i nisu krivi za propuste i nemar JКP-a, jeste da se primena novog cenovnika svih usluga pomeri i važi od 1. avgusta. Ali, bilo bi pošteno da to važi za sve stanovnike naše opštine.

Građane i te kako interesuje ko je kriv. Svesni smo svi da krivica nije samo onoga ko je pisao račune. Da su vodomeri redovno čitani do greške ne bi moglo da dođe. Кažu bio radnik na bolovanju. U redu moguće je, ali zašto poslovođa nije napravio reorganizaciju i našao zamenu? Šta je sa rukovodiocem sektora, rukovodiocem tehničkih službi, pomoćnikom direktora pa i samim direktorom. Кako su svima njima mogli da promaknu drastično uvećani računi? Predsednik opštine je u najavi ovog poskupljenja rekao da će to biti svega 400 dinara po prosečnom domaćinstvu. A računi su duplo a nekima i višestruko uvećani!

Mnogo je grešnika u lancu, ali odgovornost pre svega mora da preuzme direktor. Pošteno bi bilo da ponudi ostavku iz moralnih razloga, a da ne pominjemo rukovodeću (komandnu) odgovornost.

Što se pak tiče novog cenovnika u suštini je verovatno realno da dođe do poskupljenja i ovih usluga, jer je inflacija učinila svoje. Međutim, problematična je nova stavka „PREČIŠĆAVANJE VODE“. Pre svega nije dobro definisana, jer se radi o prečišćavanju otpadnih voda. Jasno je da je ovaj novi namet na kućni budžet građana u stvari pokrivanje troškova i gubitaka nečijeg nesavesnog rada. U kakvome je stanju, i zašto, prečistač otpadnih voda u Mlakovcu, odnosno da li je u funkciji? Da podsetimo da je ministarka Irena Vujović prilikom posete Gornjem Milanovcu najavila pomoć Vlade u izgradnji kanalizacione mreže u prigradskim mesnim zajednicama, a potom i u varošicama. U drugoj fazi, reče predsednik opštine, gradiće se prečistač otpadnih voda. Šta onda mi ovo u stvari plaćamo?

A građani još uvek ne znaju tačno ni šta plaćaju pod stavkom „ODRŽAVANJE VODOVODNOG PRIКLJUČКA“. Šta u opšte to obuhvata? Pogotovo je problematično što se naplaćuje u stambenim zgradama svim stanarima, mada zgrade imaju samo jedan vodomer i jedan priključak. A i to je poskupelo. Poskupelo je i odvoženje smeća. Verovatno da bi se popravili senzori i uređaju za dojavu popunjenosti „pametnih“ kontejnera. Bolje da su nas odmah poslušali i umesto bacanja miliona dinara u kontejnere, zaposlili radnike koji će redovno da čitaju vodomere, a uz put su mogli da dojavljuju da li ima prepunih kontejnera.

Samo boljom organizacijom i sa malim brojem novozaposlenih radnika može se redovno očitavati svi vodomeri u gradu i na teritoriji opštine. Dovoljno je da vidimo kako to funkcioniše u drugim, mnogo većim gradovima. Važno je da se uvek istog datuma u mesecu očitava vodomer. Ne mora to da bude istog datuma za teritoriju cele opštine. Jedan radnik koji samo to radi može u toku meseca da pročita blizu hiljadu vodomera.

I na kraju, moramo da naglasimo da je netačna tvrdnja direktora Lazića da je stavka za prečišćavanje vode bila i ranije ali sadržana u cenu vode. Dokaz za to su računi u mesnim zajednicama koje nemaju kanalizaciju i nemaju ovu stavku na novim računima. Ali cena vode je njima ranije bila ista kao i u gradskom području. Nešto se tu ne slaže! Da nisu oni ranije plaćali prečišćavanje otpadnih voda koje su završavale u septičkim jamama? A tu je sporno i to što se ova naknada naplaćuje po utrošenom kubiku vode. Pa ne završi sva voda sa česme u kanalizacionu mrežu.

Poštovani sugrađani, u stvari prava cena kubika vode sada vam je 60,50 dinara bez PDV-a, odnosno 79,20 dinara sa PDV-om.„*

OO DVERI G. MILANOVAC

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove naše redakcije. GMinfo nije autor teksta.

povezani tekst: JKP će ispraviti pogrešne račune za vodu. A zašto je do toga došlo?

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Sve je poskupelo, a tek nas čeka udar na džep

Sledeći članak

Stiže naoblačenje