• 22.09.2023.

Fudbal: Mbongo Prestiž pod budnim okom internacionalnih menadžera

foto: Miroslav Jelisavčić Piko

Prema ocenama struke jedan je od najkvalitetnijih inostranih igrača koji se poslednjih godina pojavio u srpskom fudbalu, reprezentativac je Konga, a ima tek 20 godina. Mbongo Prestiž, prvotimac gornjomilanovačkog superligaša Metalca, deo je tima koji važi za najprijatnije iznenađenje prvenstva pod dirigentskom palicom trenera Žarka Lazetića.

Mbongo Prestiž i Žarko Lazetić, foto: Miroslav Jelisavčić Piko

Fudbal je postao neraskidiv deo njegovog života još od desete godine, kada je u svom selu Nkai, u Kongu, za čiji je tim, FK Kornel, privi put zvanično i nastupio. Bio je izabran i za najboljeg igrača u Nkai. Od tog trenutka za njega, kako kaže, sve se promenilo.

To me je odvelo u glavni grad Republike Kongo, Brazavil, gde sam igrao za Fjučerse u Trećoj diviziji. Zatim sam se pridružio FK Flamengu u Drugoj, da bih dve sezone igrao u klubu Kara, pa u Blek Devilsima, oba iz Prve divizije, – ističe Mbongo.

foto: Miroslav Jelisavčić Piko

Nastupao je za svoju zemlju kao član reprezentativnih ekipa shodno uzrastu, najpre omladinske (U17), a potom i A tima, gde je u rosteru za poziv i danas. Igrao je još za američki Šarlot i češki Viškov, odakle je došao u Srbiju. Pitali smo ga da uporedi fudbal u svojoj zemlji i u Srbiji.

U Kongu je fudbal još amatersk sport. U Srbiji je odavno profesionalizovan, tako da za mene tu nema mesta nekom upoređivanju na ravnopravnim osnovama, – ocenjuje Mbongo. Ipak, pamtim odlične partije u tim klubovima i reprezentaciji, kako moje, tako i mojih saigrača. Najlepše sećanje koje čuvam iz tog perioda je igra za nacionalni tim u afričkom Kupu nacija 2018. godine u Maroku.

U Srbiju Mbongo Prestiž došao je u januaru ove godine zahvaljujući fudbalskom agentu Dejanu Vukadinovću, i to pravo u Metalac. Čini se da nije pogrešio. Postao je deo veoma mladog tima koji se razvija u uslovima najjače konkurencije. Srastao je sa ovim iskustvima taman kada mu je takav izazov bio potreban. Danas je igrač koji na terenu kombinuje najbolje od oba sveta: egzotičan stil u odličnoj kontroli lopte i driblinzima, sa taktičkim manevrima, energijom i disciplinom čiji potpis nosi skoro svaka utakmica njegovog srpskog domaćina.

foto: Miroslav Jelisavčić Piko

Tо je klub koji ima mnogo različitih ciljeva; ne samo kad su u pitanju rezultati, – zapaža Mbongo o Metalcu. – Traži se i da budete svesni sredine u kojoj radite, odgovorni prema tome, da težite najvišim moralnim načelima sporta, da gradite i sebe i druge u duhu zajedničke pobede, poštenja, rada i stalnog usavršavanja. Ne dolazite u Metalac da odradite posao za platu i odete dalje, ovde ima i nečeg višeg. Ovo je klub koji mladima želi pružiti priliku da se izraze, da slobodno igraju. U najvišem rangu takmičenja, bilo gde, retko koji klub će tako da se postavi.

Čitavo Srpsko prvenstvo Mbongo ocenjuje kao vrlo kvalitetno. Ipak, ističe da mu do sad nije bilo draže utakmice od one sa Vojvodinom u 14. kolu, kada su stigli novosađane za konačnih 3:3. Da se upravo iza njega protivnički igrač nije pojavio u odsudnom trenutku, makazice koje je Mbongo uhvatio u šesnaestercu gostiju, donele bi Metalcu možda sva tri boda. Baš tu utakmicu, slučajno ili ne, pratilo je iz lože nekoliko inostranih fudbalskih agenata, koji nisu krili oduševljenje njegovim svukupnim nastupom te večeri.

Zahvaljujem se svima u Metalcu na poverenju i ljubavi koju imaju prema meni. Iako je na početku bilo malo teško zbog klime i jezika, mislim da je to sad u redu. Prijateljstvo sa mojim saigračima zaista je za mene druga porodica, a to je univerzalan jezik fudbala. – ocenjuje Mbongo.

foto: Miroslav Jelisavčić Piko

Napadač iz Konga veruje da do sada ispunjava očekivanja u Milanovcu, mada, kako ističe, mora brzo još neke stvari da popravi, pošto ceo tim ide uzlaznom putanjom i pojedinačno i kolektivno. Ako ostanu pri takvom pristupu, usresređeni i zajedno mogu stići na kraju ove sezone da budu i među 5 najboljih na tabeli, nedvosmislen je Mbongo Prestiž.

M.Mijatović/gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Pranjanska razglednica: Dis

Sledeći članak

Covid – 19 u GM: Još 21 osoba dokazano pozitivna, ukupno 263