• 14 jula, 2020

Gospođina majka je umrla

Vodvilj Žorža Fejdoa „Gospođina majka je umrla“, koji je na scenu postavio Branko Knežević, u četvrtak, 7. novembra 2019. godine od 20 sat ponovo će biti izveden na maloj sceni Milanovačkog pozorišta.

Reč je o jednom od uspešnijih dela Žorža Fejdoa, maestra vodvilja ili vrcavog žanra, koji se širom sveta igrao na najrazličitije načine, i koji je uvek kod publike budio oduševljenje. Priča je smeštena u prvu polovinu 20og veka, a govori o bračnom paru i njihovim problemima.

Na maestralan način kroz smeh i igru Fejdo nam postavlja pitanje: Koliko nam je zaista potrebno za sreću i šta je to što nam je zaista potrebno?

Reč reditelja
U vreme „sletskog pozorišta“ gde u predstavama glumci kao pokretne lutke i roboti izvikuju ideološke ili neideološke parole kao puki izvršioci rediteljske zamisli, kraća pozorišna forma – vodvilj – ukazuje na svoju potpunu vrednost i opravdanost postavljanja na scenu. Bez balasta i težnje da govori o civilizacijskim problemima čovečanstva, vodvilj pruža priliku gledaocu da se opusti i uživa, da se smeje i raduje. Pogotovu ako vodvilj sadrži dobro konstruisanu radnju sa dobrim povodom, interesantnim i logičnim zapletom i neočekivanim raspletom, tačno određenim mestom i vremenom događanja i vrtoglavim ritmom, koje je Žorž Fejdo vešto ukomponovao u svom komadu GOSPOĐINA MAJKA JE UMRLA, sa jedinm ciljem da kod gledaoca izazove smeh. Fejdou je apsurd (nemoguće, besmisleno) samo povod za zaplet vodvilja. Ovakav pristup utro je put kasnijem teatru apsurda.

Scenografija i režija Branko Knežević
Igraju: Zorica Đurković (Ivon), Predrag Lošić (Lusjen), Novica Petković (Sobar) i Nadica Simić (Anet).
Kostime je osmislila Biljana Knežević, a uradila Nadica Simić.
Majstor scene Milan Aćimović, ton Goran Dragutinović, svetlo Viktor Vujić.

Violeta

Prethodni članak

Bioskopski repertoar 4. novembar

Sledeći članak

Milanovačko pozorište: Jednočinke A.P. Čehova u “Zvezdara teatru”