• 19 aprila, 2021

Izložba starih radio i tv-aparata rudničko – takovskog kraja

Plakat

U Galeriji Doma kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku u utorak, 6. aprila 2021. godine predstavljena je izložba starih radio i tv-aparata koji su nekada krasili domove u rudničko – takovskog kraja.

Postavku iz kolekcije Momčila Paunovića čine aparati stari između 80 i 50 godina, oko kojih su se porodice nekad okupljale, a danas samo čine deo stilskog enterijera.

Izložba takozvanih „lampaša“, vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove, i kada su nam te sprave zaista izgledale kao čarobne kutije.

Porodice su se okupljale oko njih da čuju najnovije vesti ili novine iz sveta muzike, a program je bio i razlog mnogih komšijskih druženja.

– Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena, i bude sećanja najčešće na detinjstvo – kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

Na izložbi su predstavljeni radio i tv uređaji iz perioda sredine 20 veka, ali i par tranzistora i jedan vokmen. Među izloženim eksponatima je i prvi televizor (marke “Filips”) u čačanskom okrugu koji je bio u vlasništvu kompanije “Rudnik olova i cinka – Rudnik”.

Svakako najvredniji eksponati su radio uređaj iz 1947 godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije “Frans-pres” i koji punih 35 godina radio bez prestanka. Tu je i prvi srpski radio-uređaj uređaj marke “Kosmaj”, engleski “Ferguson” i nemački “Grunding”…

Izloženi eksponati u Galeriji Doma kulture na Rudniku biće izloženi do 1. juna 2021. godine.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

RK Omladinac: Župljani opravdali ulogu favorita i prve pozicije

Sledeći članak

U Gimnaziji 120 slobodnih mesta za narednu školsku godinu