• 29 oktobra, 2020

“Kade se ruke slože, sve se može”

foto: Rudnički vidici

Udruženje stvaralaca likovne i primenjene umnetnosti “Rudnički vidici” iz Gornjeg Milanovca, od 30.  septembra do 8. oktobra se predstavilo meštanima Rudnika organizujući kreativne radionice. 

U Domu kulture “Vojislav Ilić” održana je izložba slika nastalih prošle godine na likovnim kolonijama koje je organizovalo udruženje u Brdjanima i banji Gornja Trepča. Predstavili su se članovi udruženja Verica Parezanović, Branka Butarac, Slobodan Ivković, Miroslav Krunić, Aleksandar Pavlović, Radomir Arandjelović, Ljubisa Stanković i gosti Suzana Jevremović, Vesna Mihailović, Dušica Topalović i Milan Bojović.

Obnovljen je i mural na zgradi pošte na Rudniku, koji su pre 30 godina naslikali Branko Dimitrijević i Žarko Vučković. Slikali su Suzana Jevremović, Milan Bojović i Ljubiša Stanković.

Paralaleno sa ovim aktivnostima održana je treću godinu za redom višednevna kreativna radionica za decu školskog i predškoskog uzrasta Rudnika. Ove godine pod nazivom “Kad se ruke slože, sve se može”, u toku šest dana deca su imala priliku da se upoznaju sa raznim tehnikama slikarstva i primenjene umetnosti, da sami pokušaju da urade razne ukrasne predmete i slike.

Tako su oslikavali tekstil, staklo, radili dekupaž, slikali pirografom na šperploči, izradjivali ukrasne predmete od glinamola i jute, kanapa i krpica, savladavali tehniku veza, gledali kako se prave mirišljavi sapuni. Ove radionice izveli su Živana Petrić, Gordana Veljić, Dušica Topalović, Slavica Todović, Violeta Šišovic, Julijana Pantelić, Vesna Mihailović i Ljubiša Stanković.

U četvrtak 3. oktobra u gosti su bili umetnici iz Smederevske Palanke i tom prilikom Snežana Palić sa decom je radila izradu nakita od perli i kanapa, Bogoljub Janaćković crtanje karikatura. A nastavnik tehničke škole “Nikola Tesla” Nada Janaćković sa svojim učenicama je demonstrirala izradu raznih frizura i tehnika friziranja.

Za decu vrtića na Rudniku su realizovane dve radionice u prepodnevnim satima, 1. oktobra Ljubiša Stanković, a 8. oktobra Slavica Todović. Na kreativnim radionicama svakog dana od 15-17.30 časova prisustvovalo je oko 40 dece, sve predmete i slike koje su tom prilikom izradili poneli su kući.

I ove godine su nam pomogli Osnovna škola “Arsenija Loma” na čelu sa direktorkom Draganom Miletić i učiteljicom Katarinom Ilinčić. Osoblje i deca predškolske ustanove “Sunce” na Rudniku. Mesna zajednica Rudnik, Dom kulture Rudnik i Kulturni centar Gornji Milanovac. A posebno svojim radom, angažovanjem i učešćem u osmišljavanju i realizaciji cele ove aktivnosti Momčilo Paunović sa Rudnika. I na kraju sve ovo je ralizovano zahvaljujući velikom razumevanju i donaciji firme rudnik i flotacija „Rudnik” – rekao je Ljubiša Stanković iz udruženja „Rudnički vidici“.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Predstava: “Zašto i kako ubiti muža”

Sledeći članak

Porodične tajne – Vukoman