• 29.09.2023.

Milanovčanka Petra Lazović treća na prvenstvu Srbije u skijanju

Na Staroj planini, u organizaciji Skijaškog saveza Srbije, održano je Prvenstvo Srbije u skijanju, a Petra Lazović (12) iz Gornjeg Milanovca, sjajnom vožnjom osvojila je treće mesto u slalom disciplini.

Praktično, ovo takmičenje predstavlja najvažnije takmičenje mlađih kategorija i svojevrstan je ispit kao i kruna rada u toku ove, ali i prethodnih sezona.

foto:mmskisport.com

Njena mama Biljana kaže da je to odličan rezultat s obzirom na konkurenciju i veliku motivisanost koja je vladala među mladim skijašima. Vreme je poslužilo mlade takmičare, pored staze je bilo dosta adrenalina u publici.

– Upornost, volja i želja daju svoje rezultate. Njena ljubav prema skijanju je od treće godine. Takmiči se za Skijaški klub MM iz Beograda i trenira od svoje pete godine. Sada je u kategoriji mlađi pioniri (od 12 do 14 godina) i na prvenstvu Srbije, osvojla je, evo kao što znate, treće mesto. Moram da kažem da je ovo kruna sezone, sada svi takmičari tempiraju formu i treninge za ovo državno prvenstvo. Međutim, trening i pripreme traju tokom cele godine. Ona se pripremala od kraja prošle sezone (od juna), a za to vreme odlazila je četiri puta na glečer i celu ovu zimu trenirala na Kopaoniku – priča nam Petrina mama.

Petra Lazović, foto:mmskisport.com

Petra kaže da je za njen uspeh na stazi veoma važan njen trener Milorad Bocić koji je, kako saznajemo iz priče, odličan pedagog, veliki stručnjak i dobar čovek. Kaže da ponekad grdi ali to daje rezultate. Nema uzore, ni idole, ali kada smo je pitali koju skijašicu više voli: Lindzi Von ili Tinu Maze… kao iz topa usledio je odgovor -“Lindzi Von“!

– Ponekad grdi ali to daje rezultate. Najteži deo na treningu su mi kapije. Trening izgleda tako da kada ujutru dođemo na stazu prvo se zagrevamo desetak minuta, zatim se popenjemo na vrh staze i zajedno sa trenerom postavljamo kapije. Onda imamo 2-3 slobodne vožnje bez kapija, i onda vozimo kapije ceo dan –priča nam Petra i dodaje da je drugi trener Bojana Ristić i ona radi sa malo mladjim kategorija, trenira Petrinog brata Iliju, koji je drugi razred i takmiči se u kategoriji cicibana.

Ilija Lazović, na ovom takmičenju imao malo manje uspeha od sestre Petre, foto:mmskisport.com

Tata Mirko i mama Biljana kažu da je njima kao roditeljima samo bitno da ona siđe niz stazu bez povreda. To je jedino važno.

– Svaki sport je lep i rizičan na svoj način, ali skijanje je malo ekstremniji sport. U nekom momentu kada vidim kako vozi niz neku strmu stazu… (uzdah) sve je super, a nekada me uhvati strah, nije mi svejedno… Svestan sam da može da padne, da se povredi… Mada, može da se povredi i kada se igra sa decom ili kada trenira odbojku… – priča nam Mirko, koji je veoma ponosan na Petrine dosadašnje uspehe.

Rodtielji kao velika podrška na stazi i van nje, foto:mmskisport.com

Petra trenira za MM skijaški klub iz Beograda, nema sponzora i za sada sve finansiraju roditelji.

– Do sada nismo imali sponozora, ali već sada nakon trećeg mestu na državnom prvenstvu nadamo se sponzoru, makar za Petru, ako ne može za klub. Klub za koji Petra se takmiči je mlad klub, i osnovan je pre četiri godine. U razvoju je, a članovi kluba tj roditelji sve finansiraju – kaže Mirko.

Za par dana vraćaju se na Kopaonik jer zbog lošeg vremena nisu vožene sve planirane trke. Ostalo je da vozi veleslalom. i to bi trebalo da bude kraj sezone. Mada, kako kažu njeni roditelji, postoji mogućnost da Petra vozi još jednu regionalnu trku.

– Za Uskrs, svake godine, oni odlaze na glečer. Nakon toga trener pravi plan i program, kao i raspored treninga za iduću sezonu. Ranije smo išli Kaprun, Dubai, Dolomiti… A, sada nam je baza u Austriji i glečer Hintertux (gde inače treniraju svi svetski timovi) jer tu imamo sve povoljnosti na stazama, strane trenere, kao i naše koji rade u inostranstvu. Pomenuo bih Milana Matića, trenera kiparske reprezentacije, koji je, inače, učestvovao tri puta na Olimpijadi, i dok smo na glečeru Hintertux imamo njegovu veliku pomoć – kazao je Mirko.

U videu ispod možete pogledati jedan trening Petre Lazović, u Austriji, na glečeru Hintertux. (Video analiza nakon treninga sa trenerom) 

foto:mmskisport.com

Petra je odlična učenica šestog razreda OŠ „Momčilo Nastasijević“  i  pored skijanja trenira i odbojku, uspešno uspeva da uskladi obaveze u školi i treninge. Za sve to, pored roditelja, ima i veliku podršku od samog početka školovanja od učiteljica, direktora škole, nastavnika…

– Svi nam maksimalno izlaze u susret, ona je odlična učenica šestog razreda. A za sve to je potrebna velika volja i želja, kao i dobra organizacija. Imamo maksimalnu podršku u njenoj školi kako od nastavnika, direktora tako i njenih drugara iz razreda – kaže mama Biljana i dodaje da Petra ne voli da se hvali svojim skijaškim uspesima, da je veoma skromna, tako da o njenim osvojenim medaljama znaju samo najbliži drugari.

foto:mmskisport.com

 Prvenstvo Srbije na Staroj planini, foto:mmskisport.com

Petrini dosadašnji uspesi, foto:privatna arhiva

Petra se sada takmiči u kategoriji mladji pioniri (12-14), zatim prelazi u kategoriju stariji pioniri (od 14- 16 godina) i posle toga ulazi u FIS takmičenja. Od naredne sezone 2019-2020, kaže da će krenuti još ozbiljnije i jače treniranje kao i da će ići i na međunardone trke.

*** FIS – Međunarodna skijaška federacija, ili kraće FIS (od francuskog izraza Fédération Internationale de Ski), internacionalno je udruženje nacionalnih skijaških saveza koja upravlja skijaškim sportovima i disciplinama kao što su alpsko skijanje, nordijsko skijanje, skijaški skokovi, nordijska kombinacija i snoubord. FIS se bavi organizacijom takmičenja, objavom pravila i kalendara takmičenja, organizacijom Svetskog kupa i Svetskih prvenstava, itd.

V. Popović, gminfo.rs

Zorica Knežević

Prethodni članak

Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

Sledeći članak

U susret 11. Srpskom festivalu svetske muzike